Analytiker: Sonova imponerer stort med regnskab

Sydbank-analytiker Morten Imsgard er særdeles imponeret over Sonovas årsregnskab. Sonova viser, at også de helt store aktører kan vokse massivt.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
AF RITZAU FINANS

Årsregnskabet for 2013/14 fra den schweiziske høreapparatproducent Sonova viste fortsat vækst på både toplinjen og lønsomheden i selskabet Og det er ganske imponerende fortsat at få mere ud af de stigende omsætningskroner, særligt når man tager Sonovas position som markedsleder i betragtning, vurderer Morten Imsgard, der følger høreapparatsektoren som analytiker hos Sydbank.

"Det ser ganske imponerende ud, synes jeg. Det viser endnu engang, at de danske producenter skal tage Sonova meget seriøst. Sonova er ekstremt dygtig til at skabe salgsvækst og samtidig forbedre lønsomheden," siger Morten Imsgard til Ritzau Finans og uddyber:

"Taget størrelsen i betragtning er det ganske imponerende at have så høje organiske vækstrater. Vi har nogle gange talt om, at det måske kan være svært for William Demant at vokse så meget som eksempelvis GN Resound, fordi selskabet er så stort i forvejen. Det modbeviser Sonova fuldstændig her. Den største spiller i markedet ser ud til at have fuld tryk på væksten, og det er flot, især når det ikke samtidig koster på lønsomheden."

 GN-chef: Demants fremstød betyder ingenting for os

 Her skal Oticon adskille sig fra rivalerne 

Sonova leverede en omsætning på 1,95 mia. sfr. (11,9 mia. kr.) i regnskabsåret, svarende til en fremgang på 8,7 pct. i schweizerfranc og 11,7 pct. i lokale valutaer. Samtidig var det helt som ventet blandt analytikerne, der ifølge estimater fra Bloomberg News ventede en omsætning på 1,93 mia. sfr.

Driftsresultatet (EBITA) var med en vækst på 11,6 pct. i schweizerfranc og 16,7 pct. i lokale valutaer ligeledes på linje med det ventede. EBITA-resultatet blev 430,1 mio. sfr. (2,6 mia. kr.).

Foran kurven for cochlear-implantater

I Advanced Bionics, der producerer cochlear-implantater, voksede omsætningen med 36 pct. i lokale valutaer og landede på 195 mio. sfr. (1,2 mia. kr.). Dermed ser det ud til, at Sonova - efter visse startvanskeligheder med Advanced Bionics - har fået sendt nogle solide produkter på markedet, der er klar til at tage konkurrencen op med australske Cochlear, der lever af at producere implantater.

William Demant købte sidste år franske Neurelec, der ligeledes producerer cochlear-implantater. Der er dog fortsat lang vej endnu, før det danske selskab er parat til at levere produkter, det selv har været med til at udvikle fra bunden.

"Sonova er foran kurven og foran William Demant på det her område. Indføringsperioden er overstået, og nu lancerer man reelt sine første produkter, hvor Sonova selv har været med hele vejen. Det tyder på, at de her produkter er ekstremt konkurrencedygtige efter det, man vist godt kan kalde en problemfyldt start. Jeg tænker, at Cochlear på sigt vil blive udfordret af, at der kommer selskaber ind på markedet, som har store brands, distributionsnetværk og kontakter i markedet," siger Morten Imsgard og påpeger:

"Det har også været William Demants argument for at købe Neurelec."

Slår WDH på direkte sammenligning

Samlet set viser regnskabet fra Sonova dog, at det schweiziske selskab er foran William Demant netop nu. Sonova ser ud til at kunne vokse betragteligt, selv om selskabet i forvejen har en meget stor markedsandel globalt set.

Eksempelvis venter William Demant en vækst i indtjeningen per aktie på 5-10 pct. i 2014, mens Sonova venter en fremgang i driftsresultatet (EBITA) på 11-15 pct. i 2014/15.

"Det sætter William Demants resultater lidt i perspektiv. Det er ikke kun de mindre producenter, der kan vokse heftigt. I øjeblikket taber William Demant i hvert fald den direkte sammenligning med et selskab, der også har en markant markedsandel," siger Morten Imsgard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også