Krammer-robotten på vej ind i sundhedssektoren

Danskerne er delte i forhold til robotters indtog i sundhedssektoren. Men velfærds-industrien opfinder på livet løs, og nu testes en robot, der kan give en krammer, og en iPad-robot søger testpartner.
Foto: PR/ Teknologisk Institut
Foto: PR/ Teknologisk Institut

Det, der for få år siden ville være det rene science fiction, er nu på vej til at blive en realitet i den danske sundhedssektor – trods en vis modtand fra plejepersonale og danskerne.

Både en robot, der kan give en krammer og videregive en plejers ansigtsbevægelser, og en robot på hjul påmonteret en iPad - som alle kan få forbindelse til via en app - testes eller på vej til at blive testet i kommunerne.

Det fremgår af et nyhedsbrev fra Teknologisk Institut.

Japansk opfindelse

Her beskrives bl.a. kommunikationsrobotten Telenoid, der vækker følelser hos demente, en robot, der er udviklet af den japanske robotforsker Hiroshi Ishiguro, kendt for at have udviklet en kopi af sig selv. De første tests foretaget af Københavns Universitet og Teknologisk Institut viser, at robotten appellerer til borgere med demens og andre psykiske, fysiske eller sociale vanskeligheder.

Telenoid er lavet af silikone og ligner hverken en mand eller kvinde, et barn eller en voksen, da det netop giver den mulighed for at formidle nærvær til mennesker af forskellig alder og køn, forklarer instituttet.

”Ved hjælp af avanceret video- og lydteknologi kan plejeren eller den pårørende både kommunikere med borgeren gennem robotten, men også fjernstyre robottens arme og på den måde for eksempel give borgeren et kram. Derudover kan Telenoid videregive plejerens ansigtsbevægelser, som fanges af et headset, personen bærer, imens Telenoid betjenes via en computer eller tablet.

Relationer mellem robot og menneske

Telenoid kan altså anvendes som en telepresence-teknologi, som giver borgeren en følelse af, at vedkommende, der kommunikerer igennem Telenoid, er til stede. Dette kan være med til at understøtte en relationsopbygning mellem robot og menneske,” hedder det i meddelelsen, hvori Britt Sørensen, projektleder og konsulent, fremhæver:

”Selvfølgelig kan Telenoid anvendes som kommunikationsteknologi, men det nok så interessante er at undersøge, hvad Telenoid kan og betyder for borgeren, når der opbygges en relation, for eksempel hvilke følelser, handlinger og reaktioner, der opstår.”

I samarbejde med Københavns Universitet samt japanske Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR) og Osaka University, tester Teknologisk Institut robotten for anvendelse i den danske sundhedssektor.

Testes på plejecentre

Siden oktober 2013 er Telenoid blevet testet på Benediktehjemmet, et plejecenter i Fredensborg, og på Den sociale Virksomhed Guldborgsund, et beskæftigelses- og aktivitetstilbud for mennesker med nedsat fysisk, psykisk eller social funktionsevne. Her vil Telenoid blive testet frem til april 2014, hvorefter Teknologisk Institut skal vurdere projektets resultater og videre forløb.

Kommunalpartner søges

Teknologisk Institut er også på jagt efter en kommunal partner til at teste en anden robot i sundhedssektoren. Det er robotten Double, der allerede anvendes i USA.

”Double er en velfærdsteknologi inden for telekommunikation udviklet af den amerikanske virksomhed Double Robotics. Kort fortalt er Double en robot på hjul, hvorpå der er monteret en Ipad, som alle kan få forbindelse til via en app og på den måde fjernstyre robotten. Med Double er man altid i øjenhøjde med den, man ’taler’ med, om personen sidder eller står, da man selv kan justere robottens højde via sin Iphone eller Ipad,” oplyser instituttet.

”Double er en allerede velafprøvet teknologi til telekommunikation, som vi ser, kan have stort potentiale inden for sundhedssektoren. Det skal vi selvfølgelig have testet, og til det søger vi en kommune, som kunne tænke sig at indgå i et projekt med os”, påpeger Jakob Iversen, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut.

Projektleder: Plejepersonale en barriere

Robotterne er to af en lang række velfærdsteknologier, der nu for alvor er på vej ind i sundhedssektoren – men det bliver ikke uden overbevisende argumenter i forhold til både personale og danskerne.

Jakob Iversen, der arbejder i enheden Robotteknologi under Teknologisk Institut (TI) i Odense, har for nylig sagt til MedWatch, at den største barriere bliver at skabe faglig indsigt og tillid hos ledere og personale i omsorgssektoren.

Danskerne skeptiske

Men danskerne har også talt.

MedWatch skrev i november 2013, at danskerne langt fra er enige om, hvorvidt det er en god idé at indføre nyt teknisk udstyr som robotter og sensorer til besøg på toiletbesøg, vask og andre daglige gerninger på plejehjem og sygehuse. Mændene er dog mest positive stemt.

Konklusionen skete på baggrund af en befolkningsanalyse, som for MedWatch blev foretaget af Medico INSIGHT+, der er et samarbejde mellem M3 Research og A&B analyse.

Spørgsmålet til danskerne i analysen lyder: Til pleje af patienter på sygehuse og ældre på plejehjem udvikles der hele tiden nyt teknisk udstyr. Er du positivt eller negativt indstillet over for denne udvikling med øget brug af fx robotter og sensorer til rengøring, toiletbesøg, vask, måltider, tjek af ble hos demente osv.?

Cirka en ud af tre af adspurgte svarer, at de er mest for den nye udvikling, mens præcis det samme antal svarer, at de er mest imod. Hver fjerde er hverken for eller imod, mens ca. en ud af ti svarer ”ved ikke”.

Danmarks første professor i velfærdsdesign 

Samspillet mellem kommuner og regioner skal styrkes 

"Teknologi skal bruges med omtanke" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også