DTU søger patent på DNA’ets svar på Google

Forskere på DTU har formået at fremstille en søgemaskine, der kraftigt reducerer den tid, det tager undersøge en DNA-prøve.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En internetforbindelse, en DNA-prøve, en søgning og et hurtigt svar.

Det lyder simpelt, hvis man er vant til at søge på nettet, men når man skal søge på millioner af bogstaver i DNA, er øvelsen noget sværere. Det står dog nu over for at blive lavet om ifølge en pressemeddelelse fra DTU. En gruppe forskere er her på vej til at søge patent på en søgemaskine, der kan komme med svaret, hvis man er koblet på nettet.

”Internettet ville ikke være meget værd uden søgemaskiner, der hurtigt finder netop det, vi leder efter,” siger professor Ole Lund fra Center for Biologisk Sekvensanalyse ved DTU systembiologi til DTUs hjemmeside.

Succesfulde tests

”Det samme er tilfældet med de enorme mængder DNA-information og stigende antal genomer, som bliver gjort offentligt tilgængelige. Alle disse data bliver først for alvor anvendelige, hvis man hurtigt kan lave en søgning for at finde ud af, f.eks. hvilke organismer DNA’et i en prøve stammer fra. Og det kan man nu, takket være vores nye søgeværktøj,” forklarer han videre.

Søgemaskinen har været testet på Hvidovre Hospital, hvor den viste, at man kan reducere undersøgelsen af urinprøver betragteligt. Hvor det normalt tager omkring en uge at behandle prøverne, kunne man i kraft af søgemaskinen på bare 18 timer udpege, hvilken bakterie der var årsag til urinvejsinfektion og vælge den rette antibiotika til at behandle den med.

Tiltænkt lægepraksisser

Løsningen lægger i at reducere de store mængder information i DNA’et.

”I vores søgeværktøj har vi lagt noget af databehandlingen ud til brugeren. Det betyder, at man kan nøjes med at sende en lille del af sine genomdata til en server, hvilket gøres meget hurtigt. Serveren kan så sende et bud tilbage med navnet på den organisme, som de sendte data ligner,” siger Ole Lund til DTU’s hjemmeside.

Forskerne håber, at søgemaskinen kan blive et værktøj, der også kan gøre behandlingen hurtigere på almene lægepraksisser.

Direktør: Sådan kan forskning kommercialiseres

DTU Symbion gearer up for life science

DTU har tre år til at udklække 20 virksomheder

Nyt innovationsmiljø tror på life science-exits i 2014 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også