Rehabfirma: Ny ordre en blåstempling

Det unge firma Curaga har fået en stor ordre fra Odense og håber på, at det bliver en blåstempling i forhold til bl.a. to andre, større kommuner og en ny investor i selskabet. En vis modstand i forhold til velfærdsteknologi får også firmaet til at satse på uddannelsessektoren.

Det lille rehab-firma Curaga, der via mobilteknologi og QR-koder hjælper bl.a. udviklingshæmmede og demente mennesker med hverdagens gøremål, har fået en større ordre til Odense Kommune. Firmaet håber, at det kan være med til at bane vej for en række nye ordrer – og en kapitaltilførsel.

Curaga er stiftet af to unge ingeniører. Firmaets produkt MOBI:DO er bygget op omkring QR-koder, som kan scannes med mobiltelefon - og på den måde skal det give brugerne hjælp i hverdagen. Det er typisk til de daglige gøremål, f.eks. ved vaskemaskinen, hvor der hænger QR-koder. Brugeren holder så mobiltelefonen op foran koden og får vejledning til for eksempel at vaske tøjet.

Virksomheden, der er stiftet 3. oktober 2011, offentliggjorde i forsommeren 2013 regnskab for 15 måneders perioden 3. oktober 2011 til 31. december 2012.

”Det er gået bedre end ventet, og det er ikke usædvanligt som start-up firma at have en negativ egenkapital det første år. Det har ikke givet anledning til bekymring, heller ikke hos vores investor,” siger adm. direktør og medstifter Jakob Klein Petersen til MedWatch.

Regnskabet viste et underskud på 1.9 mio. kr., og balancen udviser en negativ egenkapital på knap 1,1 mio. kr. Det er dog en udvikling helt i tråd med budget og den plan, der er lagt for selskabet sammen med investorerne, forsikrer ledelsen.

Heri hedder det videre, at der er indgået låneaftaler, ”der i takt med selskabets udvikling sikrer likviditet til den fremtidige drift.”

”Yderligere kapital er dog påkrævet for at kunne gennemføre de planlagte aktiviteter i 2013. Der arbejdes på en plan, der skal sikre fremskaffelsen af den fornødne likviditet, og der er ledelsens vurdering, at det vil lykkes at fremskaffe den fornødne likviditet og kapital til den planlagte drift i 2013.

God ordre fra Odense

På den offensive front har selskabet i 2012 videreudviklet på produkterne, ansat en kørende sælger og været aktiv på flere messer.

En del af midlerne til at finansiere driften er i kommet i form af en stor ordre til Odense Kommune, som firmaet i forvejen havde et mindre samarbejde med.

”Vi har fået en større ordre fra Odense Kommune, der nu har købt godt af MOBI-DO og ruller det ud til borgerne, primært til mennesker med psykiske lidelser og udviklingshæmmede. Det er en ordre til knap en halv mio. kr., og det giver os noget kapital, fundamentet, at arbejde med. Og vi har en ambition om, at det skal rulles endnu mere ud i kommunen. Det er med smart phone teknologi sværere at bryde igennem med løsninger til demente. Det kan vi også se rundt omkring i landet,” pointerer Jakob Klein Petersen og tilføjer:

”Når en stor kommune som Odense vælger at investere, har vi et proof of market, der gør, at vi kan gå efter de andre kommuner, bl.a. Århus og Esbjerg, der har været lidt afventende for at se, hvad Odense gør. Odense er lidt en foregangskommune inden for velfærdsteknologi.

Satser på uddannelse

I er også begyndt at satse mere på uddannelsessektoren?

”Ja det er en ny strategi set i lyset af, at vi synes, vi møder modstand ude i sektoren i forbindelse med velfærdsteknologi, herunder smart phone teknologien. Så vi forsøger at angribe det på en smart måde.”

Han peger på, at Curaga kan prøve at forandre organisationen ude hos kunderne, men det er lidt en kamp. I stedet vil firmaet prøve at få uddannelsesstederne til at satse på velfærdsteknologi i undervisningen. Det vil på den lange bane betyde, at de nyuddannede har den ny teknologi inde under huden.

”Her er vi begyndt at sælge MOBI:DO ind i undervisningen til bl.a. ergoterapeuter. Det er der stor interesse for på rigtig mange uddannelsessteder, bl.a. inden for ergoterapeuter og pædagoger, og sosu-gruppen kommer også på banen nu.”

På investorjagt

Curaga er tillige på investorjagt i øjeblikket, og der ser direktøren også ordren ”som en blåstempling, der kan gøre os mere attraktive for investorer."

Syddansk Teknologisk Innovation (SDTI) er, fortæller han, den form for investor, der investerer og er med til at søsætte projekter og så går ud igen - men også hjælper Curaga med at finde en investor.

Er det svært at finde investorer?

”Det er jo en proces, hvor vi er i gang med at rette forretningsplaner til for at gøre det attraktivt, og så søger vi jo i netværket omkring os. Men der er ikke nogen, der har meldt sig til endnu. Vi holder det åbent i forhold til nye investorer. Hvis en ny investor ikke vil stå alene, men gå sammen med SDTI, så vil SDTI også gerne gøre det og være med et stykke tid endnu.”

”Allerede som ung, voksede der et iværksætterfrø i mig”

Fra eksamensopgave til første kunde på rekordtid

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også