Dansk test skal redde mænd fra overbehandling

Et dansk forskerhold har udviklet en test, der angiveligt har potentialet til at forhindre behandling af op mod 90 pct. af mænd med prostatakræft.
Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten
Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten

En ny gentest kan få stor betydning for den gængse praksis i behandlingen af prostatakræft. Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har udviklet testen, der angiveligt kan bruges til at skelne mellem aggressiv og godartet prostatakræft, og som Aarhus Universitet nu har søgt patent på.

Mange mænd opereres for prostatakræft, selv om de reelt ikke har behov for eller gavn af behandlingen.

"Op imod 90 pct. - eller 9 ud af 10 - kunne måske undgå operation, hvis vi havde bedre test til at afgøre sygdommens aggressivitet," siger professor Torben Ørntoft i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Forskerne har analyseret på prøverne af indsamlet væv fra patienter med prostatakræft til en biobank. Dermed er de nået frem til, hvem det går godt, og hvem det går dårligt. Gentesten undersøger en række kemiske ændringer i arvemassen, som forekommer i særlig høj grad i kræftceller, og vævsprøverne er brugt til at identificere, hvordan man kan skelne mellem godartet og ondartet prostatakræft.

"Testen har vist sig at være meget præcis, og resultaterne er så overbevisende, at de nu bliver præsenteret i verdens førende tidsskrift for kræftbehandling," siger Torben Ørntoft.

Arbejdet er finansieret af John og Birthe Meyers Fond, Kræftens Bekæmpelse, Det Strategiske Forskningsråd og Lundbeckfonden.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også