MedWatch

Dansk test skal redde mænd fra overbehandling

Et dansk forskerhold har udviklet en test, der angiveligt har potentialet til at forhindre behandling af op mod 90 pct. af mænd med prostatakræft.

Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten

En ny gentest kan få stor betydning for den gængse praksis i behandlingen af prostatakræft. Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har udviklet testen, der angiveligt kan bruges til at skelne mellem aggressiv og godartet prostatakræft, og som Aarhus Universitet nu har søgt patent på.

Mange mænd opereres for prostatakræft, selv om de reelt ikke har behov for eller gavn af behandlingen.

"Op imod 90 pct. - eller 9 ud af 10 - kunne måske undgå operation, hvis vi havde bedre test til at afgøre sygdommens aggressivitet," siger professor Torben Ørntoft i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Forskerne har analyseret på prøverne af indsamlet væv fra patienter med prostatakræft til en biobank. Dermed er de nået frem til, hvem det går godt, og hvem det går dårligt. Gentesten undersøger en række kemiske ændringer i arvemassen, som forekommer i særlig høj grad i kræftceller, og vævsprøverne er brugt til at identificere, hvordan man kan skelne mellem godartet og ondartet prostatakræft.

"Testen har vist sig at være meget præcis, og resultaterne er så overbevisende, at de nu bliver præsenteret i verdens førende tidsskrift for kræftbehandling," siger Torben Ørntoft.

Arbejdet er finansieret af John og Birthe Meyers Fond, Kræftens Bekæmpelse, Det Strategiske Forskningsråd og Lundbeckfonden.

 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier