Studie: Protonterapi ligeså farligt som billigere behandling

En dyr strålebehandling mod prostatakræft, kendt som protonterapi, har ligeså mange negative bivirkninger som mere udbredte og betydeligt billigere strålebehandlingsmetoder. Det viser et nyt studie, som dog også møder en del kritik.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Tilhængere af protonterapi mener, at denne dyrere strålebehandlingsmetode fører til færre negative bivirkninger end den mere gængse metode – kendt som intensity-modulated radiotherapy (IMRT) - da strålingen ryger direkte ind i det kræftramte område og ikke andre steder i kroppen.

Ved IMRT metoden derimod, bliver også en del af det raske væv udsat for stråling, og nogle forskere mener altså, at det fører til en stigning i antallet af negative bivirkninger og endda til andre former for kræft.

Men ifølge nyhedsbureauet Reuters har et nyt studie skudt den hypotese i sænk. Studiet, som er udgivet i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute, undersøgte en række amerikanske patienter med prostatakræft, hvoraf nogle havde modtaget protonterapi, mens andre havde modtaget IMRT-behandlingen.

Ingen forskel

Resultaterne af studiet viste, at antallet af negative bivirkninger var stort set det samme for begge grupper efter et år:

”I det lange løb er der i virkeligheden ingen forskel på resultatet mellem protonstråling og IMRT for mænd med prostatakræft,” siger Dr. James Yu fra Yale University School of Medicine, som stod i spidsen for undersøgelsen, ifølge Reuters, og slår samtidig fast:

”Det er nu op til protonfolkene at påvise en fordel ved det”.

En bjørnetjeneste

Men andre forskere forholder sig dog noget kritiske overfor studiet, især fordi man kun har kigget på bivirkninger og ikke effekten af de to behandlinger.

”Hvis Yu er villig til at komme med anbefalinger eller kliniske beslutninger på baggrund af data af den slags, så tror jeg, at han risikerer at gøre sine patienter en bjørnetjeneste,” siger Dr. Andrew Lee, som leder et protonterapicenter i Houston, Texas, og tilføjer:

”Det er som at prøve at læse en nummerplade fra 9 kilometer oppe i luften.”

Han medgiver dog, at protonbehandlingen ikke er egnet til alle patienter, men hovedsagligt bør bruges til unge, forholdsvis sunde patenter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også