MedWatch

Forskere flokkes om dansk partikelaccelerator

En nyindviet, dansk partikelaccelerator skal kortlægge eksotiske materialer og teste ny medicin. Allerede nu tiltrækker acceleratoren forskere fra hele verden.

Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten

Aarhus Universitet gemmer en af verdens mest avancerede partikelacceleratorer i kælderen. ASTRID2 hedder den 46 meter lange og 37 millioner kroner dyre accelerator, som for nylig blev indviet med bl.a. uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

"ASTRID2 giver helt nye muligheder. Vi får lejlighed til at kigge på materialer på en skala, man ikke har kunnet før - på nanoskala, på små strukturer og på krystaller, der skal kunne laves i meget små dimensioner," siger Philip Hofmann, fysiker og professor på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Medicinske forhåbninger

Den nye maskine tiltrækker opmærksomhed fra forskere over hele verden, og inden for den medicinske verden giver ASTRID2 også forhåbninger om fremtidige opdagelser. Videnskab.dk har opdaget en video fra Aarhus Universitet af maskinen, som kan ses her.

"Vi har behov for at undersøge, hvordan kroppens proteiners struktur påvirker deres funktion," siger Thomas Vorup-Jensen, der er lektor institut for Biomedicin - Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi, og som forsker i proteiners struktur og fremtidens lægemidler.

En partikelaccelerator bruges til at accelerere atomare partikler op i nærheden af lysets hastighed. Når partiklerne når den hastighed, udsender de et intenst lys i form af 'synkrotronstråling' - den intense stråling, der udsendes af meget hurtige elektroner, når de tvinges i en cirkulær bane af et magnetfelt. Dette lys kan fortælle forskerne en masse om de enkelte atomers placering og funktion.

 Dansk firma køber Siemens-division

 Kanonkrig går ind i afgørende fase 

 Ekspertpanel skal vælge mellem Skejby og Riget 

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier