MedWatch

FDA har godkendt den første hjemmetest af HIV i håndkøb

Amerikanske FDA meddeler tirsdag på deres hjemmeside, at man har givet godkendelse til den først HIV-test i verden, som kan fås i håndkøb.

Foto: PR

De amerikanske sundhedsmyndigheder, the U.S. Food and Drug Administration, skriver i en pressemeddelelse tirsdag, at de har givet grønt lys for en ny HIV-test, som folk kan købe fra apoteket uden en recept og selv tage i deres eget hjem.

Det drejer sig om ”the OraQuick In-Home HIV Test”, som kan påvise forekomsten af antistoffer til Human Immundefekt Virus type 1 og type, som måske er bedre kendt under forkortelsen HIV og kan føre til sygdommen ”acquired immune deficiency syndrome” – eller blot AIDS.

OraQuick In-Home HIV Test’en virker ved at man tager en væskeprøve fra indersiden af munden med en vatpinde, placerer prøven i et hætteglas, og efter 20 til 40 minutter har man så resultatet. En positiv prøve betyder dog ikke nødvendigvis at man er smittet med HIV, men blot at man bør blive testet hos en læge for at få bekræftet resultatet. Ligesom en negativ prøve ikke betyder at man med sikkerhed ikke er smittet, især ikke hvis man har været udsat for smittefare indenfor en periode på tre måneder.

Kliniske forsøg viste at, OraQuick In-Home Test’en opdagede HIV virussen i 92 % af de tilfælde hvor testpersonen var smittet, og den påviste et negativt resultat i 99,98 % af de tilfælde hvor HIV virussen ikke var til stede. Det svarer til, at man kan forvente 1 falsk negativ resultat for hver 12. test, og 1 falsk positiv for hver 5.000. test.

Smittet uden at vide det

Ifølge FDA kan testen potentielt identificere en stor mængde af tidligere udiagnoserede HIV infektioner, hvis den bliver brugt af de mange personer, som ikke tænkes at ville bruge de mere gængse testmetoder.

Tal fra “The Centers for Disease Control and Prevention” peger på at omkring 1,2 millioner mennesker er smittet med HIV I USA, og cirka 20 % er ikke klar over, at de er smittede. Der er omkring 50.000 nye forekomster af HIV hvert år, og i mange tilfælde er virussen overført fra personer, som ikke ved de selv er smittede.

Ifølge AidsFondet ”lever ca. 5.500 mennesker med HIV i Danmark. Man regner med, at der findes ca. 1.000 mennesker i Danmark, der er hiv-smittede, men ikke er klar over det.”

 ”At folk får vished om deres situation er en vigtig faktor i kampen mod spredningen af HIV,” siger Karen Midthun, som er chef for FDA’s Center for Biologics Evaluation and Research. ”Adgangen til denne hjemmetest for HIV giver en ny mulighed for at personer kan blive testet, så de kan søge professionel hjælp, hvis der er behov for det.”

Virksomheden OraSure Technologies, som fremstiller the OraQuick In-Home Test, fik i 2004 godkendt en tidlig version af testen, som er blevet brugt af professionelle i kliniske omgivelser siden.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier