Medico-koncern og region lykkes med udbud som ”forsøgslaboratorium”

Udbudsprocessen for produkter og behandling på hospitaler bør ses som et ”forsøgslaboratorium”, hvor alle bolde er i luften, hedder det fra Region Syddanmark efter vellykket projekt med virksomhed.
Modelfoto | Foto: colourbox
Modelfoto | Foto: colourbox

Den globale med medicokoncern Smith & Nephew har i Region Syddanmark haft så stor succes med en uortodoks kontraktløsning for sårbehandling, at kontrakten nu er forlænget, og selskabet har indgået en lignende kontrakt med Region Hovedstaden.

Det fortæller Jytte Madsen, Business Manager i Smith & Nephew, til MedWatch.

”Vi indgik en toårig kontrakt med Region Syddanmark i 2010 med option på yderligere to år, hvor vi for nylig har forlænget for et år. Ved årsskiftet vandt vi også i Region Hovedstaden et udbud, der ligner det meget,” siger hun.

Et stort behandlingsområde

Udbuddet, som firmaet vandt, gælder såkaldt NWPT, Negative pressure wound therapy. Det er en behandling, som man bruger til sårbehandling, både i forbindelse med store operationer, hvor sår ikke vil hele, ved trafikuheld, og især ved behandling af sår hos ældre mennesker.

Det usædvanlige ved kontrakten er, at der blev fokuseret på et koncept, en helhedsløsning, i stedet for at fokusere på det enkelte produkts pris. Og så gik tilbudsgiverne i dialog med Region Sydanmark i forbindelse med udbuddet.

”Det at arbejde med en innovativ indgangsvinkel op til et udbud er banebrydende. Det var et område, der ikke havde været i udbud før, men nu havde man chancen for at tænke i et helt nye baner, og det ønskede regionen, der også i forbindelse med udbuddet gennemførte work shops,” fortæller Jytte Madsen.

Et andet fokus

Hun tilføjer, at man i udbud typisk kigger på indkøb af et produkt med fokus på kvalitet og pris, oftest vælges laveste pris.  Men i forbindelse med et eksempel som avanceret sårbehandling er 80 pct. af omkostningerne faktisk personaleudgifter og kun 20 pct. forbindingsstoffer. Derfor fokuserede region og tilbudsgivere nu på de 80 procent af udgiften.

Det er på den måde bl.a. lykkes gennem uddannelse at forbedre hjemmeplejens behandling, hvorved også antallet af sengedage på sygehuse blev reduceret. Et andet eksempel er en forbedret logistik i behandlingen.

Netværksgruppe nedsat

Firmaet er også initiativtager til en netværksgruppe bestående af 25 læger og sygeplejersker i Regionen, som deler ud af deres erfaringer. Flere gange årligt mødes netværket for at udveksle ny viden og blive opdateret, indledningsvist deltager Smith & Nephew typisk også.

I et notat om projektet, som virksomheden har udarbejdet, fremhæver Smith & Nephew følgende konkrete resultater:

*Den mindre administrations-tid sparede timer svarende til mere end en fuldtidsstilling.

*Markant flere sårpatienter er blevet behandlet, behandlingstiden er reduceret betragteligt og sygeplejetiden er reduceret svarende til mere end 1,2 fuldtidsstillinger grundet færre bandageskift.

*Samtidig er der brugt 30% mindre bandageringsmateriale. Uddannelse af hjemmeplejen tillader desuden et stort antal patienter at blive behandlet i eget hjem, ”hvilket betyder at et ikke uvæsentligt antal hospitalssenge frigives til andre patientgrupper.”

Udbudsproces - "et forsøgslaboratorium"

I notatet siger Erik Riis Krogh, indkøbsområdeansvarlig i Region Syddanmark, at ”man bør se udbudsprocessen som et forsøgslaboratorium, hvor alle implicerede parter bør høres og tages med på råd i ønsket om den bedste løsning.

”Det løbende samarbejde med brugergrupper, læger og sygeplejersker sikrer, at man som indkøber får en faglig indsigt, som ganske enkelt genererer langt bedre udbud.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også