MedWatch

Dansk prototype sikrer skarpere tumorbilleder

En dansk ingeniør har på Rigshospitalet og Yale udviklet en prototype, der giver skarpere PET-scanningsbilleder, selv om patienten bevæger sig under scanningen.

I samarbejde med Rigshospitalet, DTU Informatik og en af de førende producenter af PET-scannere, Siemens, har ingeniøren Oline Vinter Olesen ifølge Dagens Medicin udviklet en prototype til den store scanner, der på en gang ville kunne forbedre billedkvaliteten og gøre scanningen mindre ubehagelig for patienterne.

For når patienter, der skal undersøges for kræft i hjernen, gennemgår en PET-scanning, må de helst ikke røre sig imens. Og sådan en scanning tager typisk mellem 20 og 40 minutter.

I den tid vil al bevægelse forringe billederne og øge risikoen for, at dele af en eventuel tumor bliver overset — eller at tumoren måske synes større, end den egentlig er.

Tager billeder af hovedet

Løsningen blev en specialudviklet ansigtsfladescanner, der som en integreret del af pet-scanneren ubemærket og konstant tager billeder af patientens hoved under scanningen og beregner patientens position.

Disse informationer kan efter undersøgelsen sammenkøres med PET-dataene af hjernen, så der korrigeres for bevægelse i de endelige PET-billeder. Og det giver bedre billeder.

Prototypen af scanneren er både blevet afprøvet på patienter på Rigshospitalet og på amerikanere under et ophold på pet-centeret på Yale University. Og erfaringerne er gode.

Oline Vinter Olesen vurderer, at det har kostet 50.000 at udvikle prototypen, som hun håber, vil blive integreret i fremtidens scannere.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier