Rollespil baner vej for ”det intelligente hospitalsbaderum”

I et vaskeægte rollespil, overvåget af en antropolog, forsøger både patienter, pårørende, personale og leverandører af udstyr at udvikle ”det intelligente hospitalsbaderum. Region Syddanmark står bag tre-årig innovationsprojekt, der åbner nye muligheder for medico og rehab.
Foto: Leonora Beck
Foto: Leonora Beck
AF LEONORA BECK

I en stor hal uden for Odense mødes private firmaer med patienter, læger og sygeplejersker. De spiller rollespil, eksperimenterer med byggeklodser og afdækker i fællesskab behov, så virksomhederne udvikler de bedste og mest innovative løsninger til Region Syddanmarks nye sygehuse. 

Sygehuspatienter skal bades, løftes, på toilet og børste tænder. De skal hjælpes op fra sengen og ned i den igen, og det er sygehuspersonalet, som står for at hjælpe. Det er bare ikke altid de smarteste arbejdsrutiner, man har indarbejdet på hospitalsgangene.

”Det kunne være, hvis man står og har puttet fru Olsen i bad og egentlig skulle have fat i den sæbe, der hænger på den modsatte væg. I dagligdagen tænker personalet ikke over det. Så går man hen og henter den eller kalder på mere personale, der kan hjælpe,” siger Diana Arsovic Nielsen.

Hun er centerchef for G10 Center for Brugerfokuseret Innovation, som Region Syddanmark for knap to år siden fik på benene. Målet er at gøre det nemmest muligt for personalet og patienterne, når de nye sygehusbyggerier i Region Syddanmark skal opføres. Det rette inventar, afstande og indretning skal sikre, at personalet på de nye sygehuse bliver så effektive som mulige.

Bedre sygehuse

”Målet er i samarbejde med virksomheder, patienter, pårørende og hospitalspersonale at finde udviklingsmuligheder, det kan være dårlige arbejdsstillinger, tidskrævende arbejdsgange eller dårlige vaner og innovere dem, vi forsøger altså helt basalt at se på, hvordan vi sammen kan gøre sygehusene endnu bedre,” siger Diana Arsovic Nielsen.

I dag er hallen mennesketom, men hverdagen byder på en opfyldt sal af mennesker, der går rundt mellem hinanden og udforsker muligheder med byggemateriale. I den ene ende af hallen arbejder hallens multihåndværker, der saver brædder til arbejdsprocesserne.

”Vi har nogle helt simple øvelser, hvor vi bygger med reb på gulv og papkasser. Så bliver det mere og mere etableret. Vi har vægge på hjul, så brugerne selv kan indrette. Så kan vi bygge faste vægge op og begynde at køre tests på de designs, der er foreslået. Og vi arbejder med arbejdstilsynets afstande og venderadier (cirkler, red.) for at se, om der er plads til at komme ind med en patient i kørestol og vende kørestolen rundt,” siger Diana Arsovic Nielsen.

Det intelligente baderum

I slutningen af oktober begyndte man på projektet ”det intelligente hospitalsbaderum” under projektet Offentlig-Privat Innovation (OPI), som kører fra 2011 til 2014. Hvordan kan badeværelset på hospitalet komme til at fungere mest optimalt? Det ni kvm store midlertidige badeværelse står midt i hallen med handicaptoilet, bruser og vask.

”Det er første skud på stammen, hvor virksomhederne, der er med i projektet, har installeret de produkter, de repræsenterer. Så har vi haft en gruppe af brugere fra sygehuset ude at afprøve modellen, hvor de simpelthen udfører rollespil, altså spiller forskellige arbejdsgange fra deres hverdag i fuldskalamodellen. Med brugere henviser jeg både til patienter, pårørende og ansatte.  Så står vi og kigger på og observerer, hvad de egentlig gør. At det er irriterende, at den kurv ikke kan flytte sig. Her skabes der rum for at brugere og virksomheder kan idégenerere sammen,” siger hun og fortsætter: 

”Vi er rigtig interesserede i det setup med at få virksomhederne til at forstå, hvilke behov, der reelt er, så de produkter, de producerer også passer ind de reelle behov.”

Antropologer følger projektet på både sygehusene i dag og hallen, hvor der innoveres på livet løs.

Juridisk guideline

Diana Arsovic Nielsen peger på, at det normalt er problematisk at udvikle offentlig-private samarbejder, fordi det forfordeler nogle virksomheder frem for andre. Business casen skal være rigtig god, og der skal være en vis pondus for at kunne bevise over for sygehusene, at de kan være garanter for at løfte en stor levering, hvis der er brug for det.

Samtidig foregår det i dag foregår det forholdsvis ustruktureret med at virksomhederne tropper op på sygehusene og får lov til at sælge ti styks af en slags produkter.

”Synes man, det har været en succes, så kører det videre, og hvis ikke står det bare og støver til. Der ser vi, at det er forholdsvist ukritisk,” siger hun.

OPI-projektet har udover det intelligente hospitalsbaderum til formål at udarbejde en juridisk guideline, som kan hjælpe private virksomheder og offentlige institutioner til at lave et bedre samarbejde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også