MedWatch

Overlæge: Mange engangsartikler er dårlige kopier

Der er en patientrisiko ved fejlagtige produkter, siger overlæge. Medicoindustrien: Regionerne får, hvad de betaler for

Foto: sxc.hu

Anæstesilægerne i Odense, der bl.a. tager sig af bedøvelse og smertebehandling, råber nu vagt i gevær: Markedet oversvømmes af billige kopiprodukter, og mange engangsartikler såsom spinalnåle, venekatetre og engangshandsker er af alt for ringe kvalitet. Udviklingen udgør en risiko for patienterne.

Det skriver nyhedssitet Dagens Medicin. Overlæge Michael Sprehn påpeger, at han er ”tiltagende bekymret over kvaliteten af de forbrugsvarer”, han får i hænderne i sit daglige arbejde.

"Hovedparten af de arbejdsredskaber, vi anvender i anæstesien, er engangsudstyr. Vi vil gerne have, at tingene er ens, så vi ved, hvordan de fungerer – både af hensyn til vores tid, men først og fremmest fordi fejlagtige produkter kan være en sikkerhedsrisiko. Desværre er det min oplevelse, at markedet for engangsartikler de senere år er blevet oversvømmet med billige kopiprodukter, som ikke lever op til den normale standard," siger han til Dagens Medicin.

Ifølge overlægen kan prøveeksemplarer, der er testet før den egentlige leverance, være ok. Men ved levering er udstyret af en anden kvalitet.

Lene Laursen, der er chef i brancheforeningen Medicoindustrien, siger, at industrien er under pres på prisen, ligesom problemet kan være et udtryk for det behov, der er for at stramme og ensarte godkendelsesprocedurer i EU. Stramninger, der formentlig er på vej.

"Når vi ser på udbudsmaterialerne, er der en klar tendens til, at regioner og kommuner fokuserer meget på prisen. Vores medlemsvirksomheder får til tider klager over, at kvaliteten af engangsprodukterne er for dårlig, selv om den reelle årsag er, at udbyderen er gået for meget på kompromis med kvaliteten for at spare penge. Regionerne får, hvad de betaler for," siger Lene Laursen til Dagens Medicin

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier