MedWatch

Minister: Besparelser skal finansiere medicoudstyr

Danske medicovirksomheder skal være klar til at give deres produkter til sygehuse og plejehjem. Til gengæld skal virksomhederne have besparelsen, indtil udstyret er betalt af, foreslår handels- og investeringsministeren.

Foto: Niels Hougaard, JP

Giv dit udstyr væk og tjen penge på, at det virker.

Sådan lyder forslaget fra vikarierende sundhedsminister og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), efter at flere danske virksomheder har beklaget sig over, at det er blevet sværere at bruge det danske hjemmemarked som referencemarked.

”Medicoindustrien kunne eksempelvis gå ind og sige: vi stiller alle de her hjælpemidler til rådighed, I vil opleve, at jeres vikarbudgetter falder drastisk, men den besparelse vil I ikke selv få, den får vi de næste år, indtil den her investering er afskrevet," siger Pia Olsen Dyhr til MedWatch.

Besparelser rammer referencemarked

Hjemmemarkedet er vigtigt for virksomheder, når de skal vise udstyr frem for potentielle udenlandske købere, for her vil køberne gerne se produktet i funktion, før de træffer en beslutning.

Men de seneste års besparelser i det offentlige har sat en bremse i investeringen i nyt udstyr og sat fokus på pris frem for innovation. Og netop derfor tror handels- og investeringsministeren, at de offentlige virksomheder vil benytte sig af idéen.

”Så vil de ikke opleve at skulle sætte penge af til en investering, til gengæld vil de, når den er afskrevet, få gevinsten. Det, tror jeg, er en god model, som man også skal udvikle på det her område.”

Pia Olsen Dyhr har hentet inspirationen fra energisektoren, hvor leverandører som DONG har tilbudt at gøre eksempelvis skoler energivenlige mod at få den besparelse på el-regningen, som skolen oplever, i en årrække.

Medicoindustrien kunne eksempelvis gå ind og sige: vi stiller alle de her hjælpemidler til rådighed, I vil opleve, at jeres vikarbudgetter falder drastisk, men den besparelse vil i ikke selv få, den får vi de næste år, ind til den her investering er afskrevet.

Pia Olsen Dyhr (SF), handels- og investeringsminister

Virksomheder kan give lån

Hun nævner også en model, hvor hospitaler og plejehjem kan betale for nyt udstyr på afdrag, sådan at det kan fordeles over flere årsbudgetter eksempelvis.

”Jeg kender virksomheder, som siger, vi er villige til at låne dem pengene, hvor de så kan afdrage dem, som om det var en almindelig betaling, og det er også en mulig model,” foreslår Pia Olsen Dyhr.

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage her, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier