Indtjening dykker i milliardindustri

Dansk rehabindustri, der omsætter for flere milliarder årligt og står for en milliardeksport, er under voldsomt prispres i kølvandet på bl.a. centraliserede indkøbssamarbejder.To ud af tre selskaber tjener ingen penge, men udviklingspotentialet er til stede.
Foto: JP-grafik: GG
Foto: JP-grafik: GG

Kunderne samler sig i indkøbssamarbejder, priserne er under pres, konkurrencen skærpes – og indtjeningen dykker.

Det er ifølge en brancheanalyse den barske virkelighed for de flere hundrede producenter og leverandører af hjælpemidler og serviceydelser til mennesker med funktionsnedsættelser på det danske marked. Bag analysen, der dækker regnskaber for perioden 2006-2010, står BDO Corporate finance, der er en selvstændig afdeling i revisions- og konsulentkoncernen BDO.

”Indtjeningen i rehabbranchen er stort set halveret siden 2007,” konkluderer afdelingschef Gert Jørgensen med henvisning til, at resultatet før skat i 2010 faldt til ca.115 mio. kr. Den udvikling ses også i en anden analyse fra brancheforeningen Dansk Rehab Gruppe (DRG). I samme analyse estimerer DRG, at omsætningen i 2010 holdt sig på nogenlunde samme niveau som i 2007, nemlig 3,3 mia. kr. i 2010 mod 3,4 mia. kr. i 2007. Eksporten udgør fortsat knap 1,1 mia. kr.

Udviklingen udtrykker således med al tydelighed en branche, hvor en række faktorer hvert år de seneste år har presset overskudsgraden, der i 2010 landede på ca. 3,5 procent. Gert Jørgensen fra BDO peger på nedenstående negative forhold, der påvirker branchen:

• Priskonkurrencen er intens.

• Omkostninger til de sociale ydelser på hjemmemarkedet er eksploderet de seneste år, og det betyder sparekrav på de offentlige budgetter.

• Fra at have 272 kommuner som kunder før 2008 er der i dag få centrale indkøbssamarbejder. Det har klart medført et pres på priserne de allerseneste år, og hertil kommer, at kommunerne nu har fået et bedre overblik over logistikken, hvilket reducerer indkøb af hjælpemidler yderligere.

De negative faktorer, der sætter priserne under pres, gør det ifølge BDO nødvendigt at konsolidere og effektivisere rehabindustrien.

BDO fremhæver dog også i analysen de positive faktorer, der gør, at der rent faktisk stadig kommer flere konkurrenter ind på markedet trods den faldende indtjening:

• Det er ikke en særlig konjunkturfølsom branche; efterspørgslen fra handicappede er ret stabil, og det samme er kunderne, der er offentlige institutioner og hospitaler.

• Der er store eksportmuligheder for de relativt gode danske rehabprodukter på de nye fremadstormende markeder som for eksempel Kina og Brasilien.

Ifølge næstformand i DRG, direktør Per Buus, er indtjeningen i 2011 formentlig på niveau med 2010, måske en anelse lavere. Han fremhæver, at branchen i store træk kan deles op i tre grupper i forhold til indtjening:

• 1/3 har ret store underskud.

• 1/3 har en indtjening omkring 0

• 1/3 har en pæn indtjening, herunder med enkelte selskaber, der tjener rigtig godt.

”Så branchen tjener generelt for få penge til at finansiere den nødvendige innovation, hvis vi skal producere smarte, intelligente løsninger og skabe eventyr på eksportmarkederne,” påpeger Per Buus.

Næstformanden tilføjer, at det er en klar ”win-win situation”, der ligger i at indkøbe og videreudvikle hjælpemidler, som er med til at sikre øget selvhjulpethed og livskvalitet hos borgerne samtidig med, at det offentlige opnår personaleeffektivisering og et bedre arbejdsmiljø.

”I den sidste ende taler vi her om den tredobbelte bundlinje i forhold til borgerne, det offentlige og os leverandører. Der er brug for, at dette bredere perspektiv indgår i den kommunale indkøbsproces - også selvom stykprisen vil komme i anden række” pointerer Per Buus.

 

Hertil kommer to grafikker fra den powerpoint fra BDO, der også ligger i Magasin-mappe i Dropbox. Husk kildeangivelse. De to grafikker er:

 

*Den der viser organisering af rehab-branchen, dvs. slide 5 (uden diverse logos)

 

*Rehabindustriens indtjening de seneste fem år.

 

Foto: JP-grafik: GG
Foto: JP-grafik: GG

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også