Udstyrsproducent satser på udlandet efter dansk skuffelse

Trods en udmelding om, at Danmark skulle være selvforsynende med blandt andet værnemidler, har staten ifølge GMAF Circular Medico fyldt de nationale lagre med varer fra især Kina, og det har fået det danske selskab til at sætte sejl ind på eksportmarkederne.
Produktionen af GMAF Circular Medico genanvendelige mundbind foregår i Randers. Her er det forhv. adm. direktør Lars Thomas Kristensen og nuværende adm. direktør Ingo Walterschied, der besigtiger produktionen. | Foto: GMAF PR
Produktionen af GMAF Circular Medico genanvendelige mundbind foregår i Randers. Her er det forhv. adm. direktør Lars Thomas Kristensen og nuværende adm. direktør Ingo Walterschied, der besigtiger produktionen. | Foto: GMAF PR

Da corona-pandemien rasede, lød det i klare meldinger fra statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark selv skulle kunne producere værnemidler, og selskaber, der investerede i produktion til værnemidler, fik stor ros af statsministeren.

I dag har myndighederne i overvejende grad fravalgt danske virksomheder og i stedet fyldt de nationale lagre med billigere værnemidler fra blandt andet Kina. Til stor gene for blandt andet det fondsejede GMAF Circular Medico, der producerer mere bæredygtige mundbind, hvor op mod 98 pct. af materialet kan genanvendes. 

”Efter at Region Hovedstaden på vegne af NOST (Den Nationale Operative Stab, red.) havde placeret den første ordre genanvendelige mundbind, havde vi et mål om at rulle det fuldt ud i Danmark, men det fejlede jo så, fordi myndighederne gik ind og købte kinesermundbind i stedet for,” siger Ingo Walterscheid, adm. direktør i GMAF Circular Medico, til MedWatch.

”Man laver store udbud for så blot at lade os i stikken efter at have sat os i gang. Det er klart, at det er noget, vi har beklaget os meget over, og selvfølgelig stadig gør,” siger Ingo Walterscheid, adm. direktør i GMAF Circular Medico.

I stedet kigger GMAF Circular Medico nu ud over landets grænser på markeder, der er adskillige gange større end det danske.

”Hvis man skal ramme en fornuftig omsætning, er det jo selvfølgelig sværere at gøre det i et land, som påstår, at man gerne vil være grøn og alt muligt, men så går ud og gør det modsatte. Så er man jo nødt til at gå andre steder hen, og for os har det betydet, at vi har været nødt til at gå på eksportmarkederne, hvilket vi har brugt 2022 på,” siger Ingo Walterscheid.

Lykkes ambitionen om at slå igennem internationalt, er der betydelig økonomisk vinding i vente.

Alene det tyske sundhedsmarked er på 466 mia. euro (3.471 mia. kr.) samlet set, mens markedet for medicoteknologi har en værdi på ca. 283 mia. kr. årligt i Tyskland. Netop i Tyskland ser Ingo Walterscheid gode muligheder for selskabets løsning til genanvendelse af værnemidler herunder mundbind.

Det sker ved først at deponere de brugte mundbind i særlige returbeholdere på blandt andet hospitaler udstyret med UV-lys, der desinficerer mundbindene, mens de er deri. Det sikrer en ufarlig returlogistik til genoparbejdning af mundbindene ved indsmeltning, hvorefter materialet kan danne grundlag for nye mundbind

”Med vores cirkulære koncept er vi nu på vej ud i verden, og det ser meget lovende ud. Blandt andet er vi ved at få godt fodfæste Tyskland,” siger Ingo Walterscheid.

I november deltog GMAF Circular Medico på verdens største medicomesse, Medica i Düsseldorf, og i juni var selskabet med på et andet mere tysk funderet arrangement, som dækker hele hospitalssektoren.

”Det var rigtig gode arrangementer for os og alle de kontakter, vi fik skabt på de to messer, er vi nu i gang med at se, om de kan konverteres til aftaler. Lige nu er vi f.eks. ved at lave to ret store aftaler med to store tyske enheder, som tilsammen nok repræsenterer et udsnit af sundhedssektoren i Tyskland på ca. 30-35 pct.,” siger Ingo Walterscheid.

Sådanne aftaler kræver større dog produktionsfaciliteter end GMAF Circular Medico råder over i Randers, hvor selskabet i dag kan producere 175 millioner mundbind om året.

”Det er selvfølgelig en meget stor mundfuld for os, og derfor har vi været ude at samle andre fabrikker, der kan hjælpe med at producere efter vores metoder. Vi regner med at kunne lukke den største af de to aftaler her i januar,” siger Ingo Walterscheid.

Etablerer selskab i Canada

På verdensplan bliver der brugt 129 milliarder mundbind hver eneste måned på hospitaler, blandt tandlæger mv. Det svarer til, at vi mennesker bruger tre millioner af de lyseblå masker hvert eneste minut, og ligesom Europa er Canada og USA også storforbrugere af mundbind.

Netop de lande er GMAF Circular Medico – udover Tyskland – også godt på vej ind i.

I februar indgik GMAF Circular Medico et internationalt samarbejde med canadiske Zentek, der har udviklet en speciel bakterie- og viraafvisende coating til netop mundbind. 

Sammen er de nu ved at udvikle et nyt mundbind, der med afsæt i de store markeder i Canada og USA skal udbredes globalt.

”Vi er godt i gang med at etablere et selskab sammen med Zentek i Toronto, og vi er også langt i udviklingen af det nye mundbind, som er ved at blive testet derovre, og som vi er ved at få de nødvendige certificeringer på plads til,” siger Ingo Walterscheid.

Det nye mundbind kombinerer Zenteks teknologi, der har til formål at slå vira og bakterier ihjel ved kontakt med coatingen, med GMAF Circular Medicos teknologi til genanvendelse.

”Vi har en spændt forventning til, at beskyttelseskoncepter som det fra canadiske Zentek har et stort potentiale i den kommende tid, hvor læringen af corona-pandemien vil blive implementeret i beredskabet, og for vores vedkommende så kan kommercialiseres på flere og flere markeder,” siger Ingo Walterscheid.

Levedygtig i også ikke-pandemitider

GMAF Circular Medico havde to gode regnskabsår i 2020 og 2021 – skubbet godt på vej af et kraftigt opskruet behov for mundbind under coronapandemien.

Men med corona på retur samt et opkøb af virksomheden Visitet i april sidste år bliver 2022 nok med mindre prangende tal i regnskabsbøgerne.

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det samlet set får sin indflydelse på regnskabet. Vi har haft nogle aftaler, som har givet noget omsætning sidst på året, men vi kan ikke helt sige endnu, hvor det ender. Men vi ved, at der har været en omsætningsnedgang,” siger Ingo Walterscheid.

I 2021 landede GMAF Circular Medico en bruttofortjeneste på 8,6 mio. kr. mod 3 mio. kr. året inden, mens bundlinjen i 2021 endte på næsten 5,7 mio. kr. mod 1,8 mio. kr. i 2020.

”2022 bliver ikke i nærheden af de tal. Så meget kan jeg godt sige, men det sagt, ser 2023 lovende ud. Det bliver forhåbentlig året, hvor vi for alvor får etableret os med den cirkulære model og på eksportmarkederne med den indtjening, det giver,” siger Ingo Walterscheid.

Han oplever en stor vilje ude i verden til at få engangsprodukter konverteret til genanvendelse, og sidder selv med i flere udvalg i den Europæiske Standard Organisation, CEN, hvor han skubber på udviklingen for at få cirkularitet og bæredygtighed skrevet ind i standarderne.

”Når der er udbud, bliver der lavet klare referencer til, at man skal overholde standarderne, og når vi har cirkularitet ind i standarderne, så vil det jo begynde at sive ind i indkøbsvanerne hos blandt andre det offentlige. For en virksomhed som os vil det jo være en kæmpe fordel,” siger Ingo Walterscheid.

Nok var corona en initial driver for begyndelsen af GMAF Circular Medico, men selskabet skal kunne stå alene i også ikke-pandemi-tider.

”Coronatiden gav os et boost som virksomhed, men vi har altid sagt, at vi vil beskæftige os med kunder, som altid bruger os. I fødevareindustrien og i den farmaceutiske industri – på hospitaler og hos tandlæger bruger de mundbind hele tiden. Det er der, vi skal være. Vi skal ikke være der for nogen, der ikke skal bruge mundbind i morgen, fordi corona er stoppet,” siger Ingo Walterscheid.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også