MedWatch

Demant vil være blandt de største på stort vækstmarked

Hørekoncernen Demant oplever atter markant vækst i selskabets kirurgiske division efter et halvsløjt 2018. Demant er stadig mindste spiller på markedet, men ambitionen er indenfor en årrække at blive blandt de største og bedste i industrien.

Søren Nielsen, adm. direktør i Demant | Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup / Jyllands-Posten / Ritzau Scanpix

Det er de færreste medicoselskaber, som kan bryste sig af organiske vækstrater i nærheden af de 20 pct. Det kan ikke desto mindre Demants kirurgiske forretning, Oticon Medical, der tæller både implantater og benforankrede løsninger.

Her lød omsætningsfremgangen på 17 pct. i første halvår af 2019, viste onsdagens regnskab, og selvom salget af høreapparater udgør langt hovedparten af Demants samlede omsætning, er det i implantatforretningen, at det store vækstpotentiale ligger.

”Vi er den mindste spiller på markedet, og derfor kan og skal vi også vokse med de her høje tocifrede vækstrater og fortsætte med at vinde markedsandele. Vi er ambitiøse, og med god grund,” siger Søren Nielsen, adm. direktør i Demant, til MedWatch.

Der er på verdensplan 3-4 producenter af konkurrencedygtige cochlear-implantater, og Demant har lige nu omtrent 3-4 pct. af den samlede markedsandel. Rivalen GN Hearing er også tilstede via partnerskabet med australske Cochlear, der er førende på området. Sonova-ejede Advanced Bionics følger lige efter som den næstmest dominerende spiller.

Vi er den mindste spiller på markedet, og derfor kan og skal vi også vokse med de her høje tocifrede vækstrater.

Søren Nielsen, adm. direktør i Demant

Cochlear-implantater er små apparater, som svært hørehæmmede kan få indopereret. Implantater kan overtage funktionen af et defekt øre ved at omdanne akustisk information til elektriske impulser, som sendes direkte til hørenerven ved hjælp af indopererede elektroder.

I foråret 2013 overtog Demant det franske firma Neurelec og markerede dermed sit indtog på markedet med en 100 pct. danskudviklet implantatløsning.

”Vi gør det super godt. Og det gør vi, fordi vores neuro-produkt-system er et super godt cochlear-implantat og fordi, vi leverer den support og den backup, der skal til, for at man også får succes ude på klinikkerne,” siger Søren Nielsen.

Fokusering har givet bonus

Han og Oticon Medical har i de senere år nedskaleret aktiviteten på en række ikke-profitgivne markeder, ligesom man i en periode gratis har skiftet brugere af den ældre Neuro-1 processor over til den nyeste Neuro-2 og dermed ingen merindtjening fået på den konto.

Det har kostet på toplinjen i en periode – i 2018 ventede man en omsætning på 520 mio. kr., men formåede kun 509 mio. kroner, svarende til en vækst på 5 pct.

Men nu ser det anderledes positivt ud med vækstrater, der nærmer sig fordums styrke. I 2016 voksede forretningsdelen med 26 pct., og Søren Nielsen ser da gerne samme niveau, om end han er for nu er ganske tilfreds med den aktuelle salgsudvikling.

”Vi øger løbende antallet af klinikker - vi har løbende et antal klinikker, som øger andelen af vores produkter og operationer med vores produkter. Det er en samlet pakke og en samlet indsats, der gør, at vi leverer rigtig godt,” forklarer den 48-årige Demant-boss.

Nyt produkt skal bidrage til fortsat vækst

I de første seks måneder af i år har Demant solgt implantater og benforankrede løsninger for 304 mio. kr. mod 257 mio. kroner i samme periode året inden.

Og med et fortsat stærkt momentum for implantat-delen og et nyligt lanceret produkt indenfor de benforankrede løsninger i den såkaldte BAHS-forretning, er der ingen grund til at tro, at samme væksttempo ikke skulle fortsætte.

”Vi har introduceret, hvad der formodentlig er verdens mest effektive benforankrede løsning, og det kommer til at drive en masse vækst i den del af forretningen i andet halvår,” siger Søren Nielsen.

Han henviser til selskabets nyeste produkt Ponto 4, som Oticon Medical har udviklet på Velox S-platformen, der også er kernen i Demants nye topprodukt inden for høreapparater, Oticon Opn S.

Ifølge Søren Nielsen giver det en bedre lydkvalitet sammenlignet med forgængeren Ponto 3, ligesom der i Ponto 4 også er mulighed for alle trådløse forbindelsesmuligheder. Endelig er der størrelsen, som er cirka 30 mindre end det nuværende produkt.

”Det er et virkelig godt produkt, som vi forventer os rigtig meget af,” siger Søren Nielsen.

Et langt sejt træk

Mens markedet for høreapparater vokser med stabile, men dog beskedne, 2-4 pct. om året målt på volumen, er der anderledes fart over feltet med salget af implantater.

I de senere år har implantat-industrien set vækstrater på 10-15 pct., og de er stadig stigende.

Demant er endnu ikke tilstede på det største af implantat-markederne – det amerikanske, men venter at indsende en registreringsansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder inden længe. Dog vil Oticon Medical tidligst kunne få en eventuel godkendelse i hus hen mod slutningen af året.

”Vi er stadigvæk underrepræsenteret i rigtig mange markeder, og vi er slet ikke til stede i USA, som er verdens største marked. I de kommende år skal vi derfor levere - måske ikke helt så høje vækstprocenter som i første halvår hver gang - men høje solide vækstprocenter, hvor vi tager markedsandele,” siger Søren Nielsen.

Det er en samlet pakke og en samlet indsats, der gør, at vi leverer rigtig godt.

Søren Nielsen, adm. direktør i Demant

Det globale marked for implantater anslås til en værdi på ca. 1,2 mia. euro (knap 9 mia. kroner) og omfatter ca. 55.000 implantater årligt.

Men for Oticon Medical og Søren Nielsen er det et langt, sejt træk, der skal til, før man når helt op at bide skeer med store. Men ultimativt er målet at være blandt ypperste i industrien.

”Det er et meget vigtigt, men også langsigtet projekt, vi har kastet os ud i. Vi har en ambition om at komme op blandt de allerbedste, dygtigste og største i den her branche,” siger Søren Nielsen.

”Det kommer til at tage en hel del år, men vi arbejder intenst på det,” tilføjer han.

William Demant investerer massivt i implantatforretningen: "En af de største muligheder, vi har som koncern"

Demant på trapperne med benforankret løsning fra helt ny platform

Demant nedjusterer – skuffer på indtjeningen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier