MedWatch

Storaktionær i Ambu solgte 13,5 mio aktier med usædvanlig stor rabat

Tirsdag eftermiddag kom det frem, at den næststørste aktionær hos Ambu angiveligt ville sælge op mod 13,5 mio. aktier svarende til 3,3 mia. kr. I dag, onsdag, er aktierne blevet solgt, men til en klækkelig rabat, så beløbet endte på 2,97 mia. kr.

Foto: /Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Chr. Augustinus Fabrikker, der er storaktionær hos Ambu, har solgt 13,5 mio. aktier i selskabet for 220 kr. stykket.

Salgsprisen svarer til en rabat på 10,2 pct. i forhold til tirsdagens lukkekurs på 245 kr. Aktierne har en værdi af 2,97 mia. kr. Normalt er rabatten i forbindelse med sådanne bloksalg kun 2-5 pct.

MedWatch erfarer, er der kun har været to danske institutionelle investorer, som har købt aktier i transaktionen.

Hovedparten af køberne var udenlandske hedgefonde, som spekulerer i en hurtig gevinst, hvis aktien handler over 220 i dag.

De hedgefonde, som allerede ligger short i aktien, skulle efter sigende ikke have dækket deres shorts.

Salget er sket gennem en såkaldt accelereret bookbuilding, og det er Danske Bank og JPMorgan, der har stået for salget.

13,5 mio. aktier svarer til omtrent 5,4 pct. af hele aktiekapitalen i Ambu, når man medregner de 34,3 mio. A-aktier i selskabet, som ikke er i handel på børsen. Ambu har nemlig samlet set små 217 mio. B-aktier og 34,3 mio. A-aktier.

Salget svarer dermed også til godt 6,2 pct. af B-aktierne i selskabet.

Analytiker: "På den store klinge"

Overfor til Ritzau Finans vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, at der dog er flere faktorer ved netop Ambu, der tilsiger, at 10 pct. måske alligevel er det rigtige niveau.

”Jeg synes, at rabatten ser ud til at være på den store klinge. Jeg havde selv ventet en rabat i størrelsesordenen 5 procent,” siger Per Hansen.

”Når der nu alligevel gives så stor en rabat, er der særligt to ting, der vejer meget tungt. Kigger man på Ambus aktie, er det ikke sjældent, at den svinger 10 pct. på op- eller nedjusteringer og andre store nyheder. Der er en meget stor volatilitet. Og så er en ejerandel på godt 5 pct. i et selskab, der er tyvedoblet i værdi, altså mange aktier, der skal sælges,” uddyber han.

Per Hansen peger på, at de markante kursstigninger, som Ambu-aktien har taget over de seneste år - godt 2300 pct. på fem år - også har betydet en skyhøj prissætning af aktien, hvor man på de nuværende niveauer køber sig ind i rigtig mange års indtjening, hvis man kigger på nøgletallet price/earnings (P/E).

Ifølge data fra Bloomberg News er den estimerede P/E for Ambu 170,61 lige nu. Og derfor kan det meget vel have været nødvendigt at tilbyde en større rabat end normalt, hvis aktierne skulle sælges med det samme.

”Selv om Ambu er et stjernepapir, er det fuldstændig indiskutabelt, at prissætningen er astronomisk, og forventningerne er det samme. 10 pct. er en stor rabat, men det er formentlig det, der skal til, hvis den skal glide ned med det samme,” siger Per Hansen.

Chr. Augustinus Fabrikker var inden salget den næststørste aktionær hos Ambu med en ejerandel på 10,62 pct. ifølge data fra Bloomberg News. Salget svarer dermed også til godt halvdelen af ejerandelen.

Efter salget er Chr. Augustinus Fabrikker nede på tredjepladsen over de største aktionærer i selskabet, idet Norges Bank også sidder på 9,93 pct. af aktierne.

Bestyrelsesformanden har også solgt ud

Meldingen kommer kun kort tid efter, at Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, sogte ud af sin beholdning. Bager solgte i slutningen af august 250.000 af sine aktier i medicoselskabet til en pris på 244,71 kr. per aktie, der dermed have en værdi af mere end 61.177.500 kr.

I årsregnskabet for 2016/17 fremgår det, at Ambus bestyrelsesformand i oktober sidste år ejede 80.000 aktier i selskabet.

På generalforsamlingen i december blev det besluttet, at Ambu-aktien skulle splittes i fem, og i forbindelse med splittet blev bestyrelsesformandens 80.000 aktier altså dermed til 400.000 aktier

Den største aktionær hos Ambu er Niels Peter Louis-Hansen, der er søn af Coloplasts stifter, Aage Louis-Hansen, og sidder på 14,82 pct. af Ambu. Han har også en stor ejerandel i Coloplast - på 20,70 pct.

Ambu har været den helt store vinder i C25-indekset i 2018, hvor aktien indtil nu er steget med lige godt 120 pct. Over de seneste fem år er Ambu, der tjener sine penge på hospitalsudstyr, steget med godt 2300 pct. på børsen.

Ambus bestyrelsesformand sælger 250.000 aktier for 61,2 mio. kr

Ambu: Storaktionær vil sælge for op til 3,3 mia. kr. aktier

Ambu-topchef beskylder skeptiske analytikere for at sprede "fake news"

Ambu-topchef så mere end 5 mia. kr. fordufte på 10 minutter – en halv time senere var de tilbage 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier