MedWatch

Oticon Medical er klar med nyt implantatsystem

William Demant Holdings kirurgiske division, Oticon Medical, er klar til at lancere lydprocessoren Neuro 2 til sine cochlear-implantater. I første omgang handler det om det europæiske marked.

Foto: William Demant Oticon

William Demant Holdings kirurgiske division, Oticon Medical, har fået hentet de nødvendige godkendelser til at lancere lydprocessoren Neuro 2 til sine cochlear-implantater.

Lydprocessoren fuldender Oticon Medicals første 100 pct. egenudviklede cochlear-implantat, efter at selskabet overtog franske Neurelec i foråret 2013 og gik ind på markedet.

Og i første omgang vil det danske selskab fokusere på de europæiske markeder, hvor det opnåede CE-mærke typisk er nok til at få markedsadgang.

Hele udrulningen af produktet kan meget vel komme til at tage rigtig lang tid, fordi der forskellige steder i verden også kræves en stribe lokale godkendelser, når der er tale om et kirurgisk produkt som et cochlear-implantat.

"Udrulningen af den her type produkter tager god tid. Der kan gå op til et år, før man har alle de lokale godkendelser, der skal til. Men den her udrulning tager primært udgangspunkt i Europa, hvor CE-mærket i de fleste tilfælde er nok," siger Jes Olsen, der er adm. direktør hos Oticon Medical, til Ritzau Finans og uddyber:

"Det drejer sig om Frankrig, Tyskland, Danmark og Storbritannien, hvor Oticon Medical traditionelt er stærkt. Men også Spanien, Italien og Polen vil relativt hurtigt komme efter."

Håber på parallel udvikling med FDA

Et af de helt store markeder for både høreapparater, men også andre produkter inden for hørevelfærd - herunder benforankrede løsninger og cochlear-implantater - er det amerikanske.

Men selv om Oticon Medical allerede har været på markedet i mere end et år med selve implantatet i sin cochlear-løsning, er den del endnu ikke sluppet igennem sluserne i USA, hvor sundhedsmyndighederne, FDA, har en meget streng godkendelsesprocedure.

Med lanceringen af lydprocessoren Neuro 2 kan det danske selskab nu tilbyde et fuldt implantatsystem, og selv om der er forskel på behandlingen af implantatet og lydprocessoren hos FDA, håber Jes Olsen på, at noget af arbejdet kan foregå parallelt i den løbende dialog med sundhedsmyndighederne.

"Studiet med FDA kører som planlagt, og indrulningen af patienter blev afsluttet ved udgangen af sidste år. Ved udgangen af første kvartal næste år vil vi være i stand til at indlevere de sidste rapporter til FDA, så der går minimum et par år, inden vi er klar til at komme ind på det amerikanske marked," siger Oticon Medical-direktøren.

Han håber på, at der efterfølgende ikke vil gå lang tid, før Neuro 2-processoren vil følge efter og blive en del af produktpakken.

En milepæl for selskabet

Lanceringen af det nye produkt markerer også en milepæl for Oticon Medical, men også moderselskabet, William Demant Holding.

Efter næsten fem års arbejde siden opkøbet af Neurelec er selskabet nemlig nu klar med et fuldt sortiment af danskudviklede produkter inden for cochlear-implantater.

Og med Neuro 2 får patienterne glæde af alle af de lydfordele, som høreapparatbrandet Oticons næstnyeste produktplatform, Inium Sense, tilbyder.

"Det er en milepæl. Ikke bare for Oticon Medical, men også for William Demant Holding og hele den danske høreapparatindustri, fordi der nu endelig findes et cochlear-implantat, der er udviklet af en dansk virksomhed gennem al den viden, vi har akkumuleret gennem årene," siger Jes Olsen og tilføjer:

"Det er en meget stor dag for os. Vi er meget stolte og meget klar til at gå i gang med at lancere."

Skal skabe mere vækst

Lanceringen skulle også gerne på sigt betyde et ekstra stød til væksten i Oticon Medical, der i forvejen er et stort vækstområde for William Demant Holding.

Men selv om selskabet i forvejen har en meget stor del af verdensmarkedet for benforankrede høreløsninger - omtrent 25 pct. - er markedsandelen inden for cochlear-implantater fortsat ganske begrænset.

Så væksten vil tage tid.

"På implantatdelen har vi en meget lille markedsandel - primært i den fransktalende del af verden. Men det her kan bringe os på banen på rigtig mange markeder. Det betyder ikke, at salget eksploderer fra den ene dag til den anden, men det betyder, at vi kommer ind i en opbygningsfase i næsten alle lande," siger Jes Olsen.

"Det vil selvfølgelig bidrage til en kraftigere vækst i cochlear-implantat-forretningen," afslutter han.

Oticon Medical-direktør: Implantatforretningen er en fantastisk industrihistorie

William Demant-aktien bliver shortet af endnu en amerikansk hedgefond

WDH og Widex havde fremgang hos amerikanske veteraner i december 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier