Forskere laver insulinproducerende celler i mus

Det er lykkes for et hold af forskere på Stanford University at manipulere celler i bugspytkirtlen til at producere insulin i mus. Kan det overføres til mennesker, vil teknikken kunne genopbygge de ødelagte celler, der giver diabetes.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Et studie i mus på Stanford University kan gå hen og få betydning for den fremtidige diabetesbehandling. Forskerne har nemlig fundet ud af, hvordan man i mus kan omdanne alfaceller (celler i bugspytkirtlen, der producerer glukagon, som sammen med insulin regulererer blodsukkeret, red.) til insulinproducerende betaceller. Det skriver FiercePharma.

Omdannelsen sker ved at blokere produktionen af proteinerne Arx and DNMT1. Inden for syv uger så forskerne en ”hurtig konvertering af alfacellerne til betaceller.”

Viser teknikken sig også at virke i mennesker, vil metoden kunne genopbygge defekte betaceller og lette diabetessymptomer, lyder det.

”Nu har vi opdaget, hvad der gør, at en alfa-celle forbliver en alfa-celle og fundet en effektiv måde til effektivt at omdanne dem i levende dyr til celler, der er næsten umulige at skelne fra betaceller,” lyder det fra Seung Kim, professor for udviklingsbiologi og medicin på Stanford.

 Novo er kommet længere med stamcelleterapi

 Insulin-gennembrud åbner op for ny diabetesbehandling

 Israelsk selskab vil kurere diabetes med leverceller 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også