MedWatch

Insulin-gennembrud åbner op for ny diabetesbehandling

Amerikanske forskere har udviklet en ny teknik til at fremstille insulinproducerende celler. Det kan føre til helt nye behandlingsmuligheder mod diabetes.

Foto: Colourbox

I løbet af de seneste 15 år har forskere ledt efter en metode til at massefremstille beta-celler, som er de celler i kroppen, der holder øje med vores blodsukkerniveau og udskiller insulin, når det er påkrævet.

Men nu har en gruppe forskere fra Harvard University fundet frem til en teknik til at masseproducere de vigtige celler. Det skriver Bloomberg.

Beta-cellerne fremstilles fra stamceller gennem den nye metode, som er en langvarig proces, der kræver seks forskellige trin og tager en måned at gennemføre.

”Det her er en del af den hellige gral for regenerativ medicin eller vævsdannelse, at prøve at fremstille en uudtømmelig kilde til celler eller væv eller organer, som du kan bruge i patienter til at behandle en sygdom,” siger Albert Hwa, der er direktør for discovery science i JDRF, den diabetes-fokuserede interesseorganisation, der har finansieret forskningsprojektet, ifølge Bloomberg.

Nye behandlingsmuligheder

Den nye teknik til fremstilling af beta-celler kan potentielt føre til nye behandlingsmuligheder indenfor diabetes, f. eks. kan den muliggøre såkaldt celleerstatningsterapi.

Den metode kendes allerede, men pt. bruger man normalt beta-celler fra afdøde patienter. Kun omkring 1.000 af denne slags behandlinger er blevet udført indtil videre, siger Albert Hwa til Bloomberg, da der er en række udfordringer forbundet med dem.

For det første har man naturligvis kun en begrænset adgang til celler, og herudover skal de fremmede beta-celler beskyttes mod patientens eget immunsystem.

Men med et bugnende lager af beta-celler i baghånden kan terapiformen muligvis vinde en indpas indenfor diabetesbehandling fremover, skriver mediet. Og det kan lægge nyt pres på de store spillere på diabetesmarkedet.

Dårligt nyt for Novo?

Spørgsmålet er derfor, hvordan de fremtrædende diabetesaktører, såsom Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly og Johnson & Johnson, vil reagere på de nye muligheder, som opdagelsen kan åbne op for.

”Vil de vente indtil det her er en teknologi, der har en negativ indvirkning på deres forretninger og markeder, eller vil de presse på tidligt? Vi vil alle sammen have det her kommercialiseret, så det bliver tilgængeligt for patienter. Vi er ikke interesseret i bare at behandle en håndfuld patienter,” siger Douglas Melton, Harvard-forskeren, der stod i spidsen for projektet.

Umiddelbart ser den nye opdagelse ud til at komme J&J mest til gode. Den amerikanske gigant er ved at udvikle cellebaserede terapier mod diabetes gennem sit underselskab Betalogics, ligesom man har investeret i selskabet ViaCyte, der for få dage siden annoncerede, at man vil begynde at teste sin implanterbare celleterapi, VC-01, i mennesker.

 Forskningsresultater kan åbne for ny diabetesbehandling 

 Tidlig diabetesvaccine viser positive takter 

 Novo har knækket stamcelle-koden  

 Atypisk rival-forskning lover godt for Novo Nordisk 

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier