Eksperter åbner op for foster-redigering

I USA erklærer videnskabsfolk og etikere sig nu klar til at åbne op for muligheden i at redigere i foster- og kønsceller. Men kun ved meget alvorlige sygdomme. Herhjemme er Etisk Råd imod.
Foto: AstraZeneca/PR
Foto: AstraZeneca/PR

Kraftfulde genredigeringsværktøjer, som for eksempel CRISPR-Cas9-systemet, ser nu ud til på et tidspunkt i USA at kunne få lov til at blive brugt til redigere i menneskefostre og sågar æg og sædceller.

Det skriver flere amerikanske medier blandt andre Reuters, der citerer en rapport fra the National Academy of Sciences (NAS) og the National Academy of Medicine, som er offentlige amerikanske nævn med forskere og etikere, der forholder sig til etiske spørgsmål i den videnskabelige verden.

I rapporten står der, at videnskabelige fremskridt gør genredigering af humane kønsceller til ”en realistisk mulighed, som fortjener alvorlig overvejelse.”

I december 2015 lød det ellers fra videnskabsfolk og etikere ved et internationalt møde i regi af NAS i Washington, at det ville være uansvarligt at bruge genredigeringsteknikker på menneskefostre for at for eksempel behandle genetiske sygdomme indtil man havde mere styr over sikkerheden og effektiviteten ved den slags behandlinger.

Men selvom teknologien ikke er moden endnu siger den seneste rapport fra Nas altså, at man bør kunne tillade, at genredigering af menneskelige kønsceller bruges i kliniske forsøg, men kun når det gælder ”alvorlige tilstande” og det skal ske ”under strengt opsyn”.

I dag er det ikke tilladt at genredigere hverken kønsceller eller fosterceller i USA, fordi man er bange for såkaldte ”designerbabyer” og for, at man starter noget, man ikke kan styre i kommende generationer. Man har dog tilladt genredigering i kliniske forsøg med mennesker, men kun i voksne patienter.

Herhjemme har Etisk Råd sagt nej til, at man kan bruge CRISP-Cas9-teknologien til at redigere i befrugtede æg.

 Første humane CRISPR-forsøg er i gang

 Den revolutionerende gensaks

 Etisk råd siger nej til CRISPR i forhold til fosterceller 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også