Markedet ser risiko for lille Novo-nedpræcisering

Flere i markedet ser risiko for, at Novo må sænke barren marginalt og varsle, at indtjeningen i værste fald vil vige, når selskabet torsdag kommer med det første årsregnskab under den nye topchef.
AF RITZAU FINANS

Efter to skuffende regnskaber på stribe skal Novos nye topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, torsdag gerne debutere med et årsregnskab uden alt for mange negative overraskelser.

Dele af analytikerkorpset ser dog risiko for, at 2017-forventningerne præciseres nedad. Samtidig hersker der stor usikkerhed om prispresset, der har ramt Novos insulinforretning i USA, også vil ramme andre dele af forretningen.

Da Novo spillede ud med 2017-forventninger i regnskabet for tredje kvartal, var det i forvejen en stor skuffelse for markedet.

Novo forudså ved den lejlighed en lav encifret vækst i salget og flad til lav encifret vækst i resultatet af primær drift - begge dele i lokal valuta.

"Jeg tror, at Novo fastholder forventningerne inden for de intervaller, men jeg har godt set, at der er nogen, der spekulerer i, at de går ud og nedjusterer," siger analytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, til Ritzau Finans.

Negativ vækst

En af dem, der ser risiko for, at Novo må sænke barren marginalt og varsle, at indtjeningen i værste fald vil vige, er Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

Han venter, at Novo vil spille ud med forventninger om en salgsvækst i lokal valuta i intervallet 0-4 pct. og en EBIT-vækst i lokal valuta på minus 1 pct. til plus 3 pct..

"Mit udgangspunkt er en vækst i EBIT i lokal valuta på 1 pct., og det tror jeg egentlig, at markedet vil tage OK imod."

"Det kan godt være, at der et negativt signal i et interval, der involverer negativ vækst, men på den anden side, så har Novo det med at spille konservativt ud, og det vil være en endnu større katastrofe, hvis Fruergaard senere må ud at varsle, at det godt kan blive moderat negativ vækst," siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Vundne markedsandele

Et kig på amerikanske recepttal viser, at Novos insuliner har vundet markedsandele, men analytikerne har alligevel ikke modelleret særlig stor vækst i indtjeningen i fjerde kvartal. En af årsagerne er et afdæmpet salg af den for Novo meget lønsomme blødermedicinen Novoseven. Dertil kommer, at lanceringen af Novos langtidsvirkende insulin Tresiba langt fra har været gratis.

"Volumenerne ser rimeligt pæne ud, men der hersker kæmpe stor usikkerhed om, hvilke omkostninger, der har været forbundet med at vinde markedsandele," siger Michael Friis Jørgensen og fortsætter:

"I forhold til fjerde kvartal tror jeg desuden, at man vil kigge rimeligt meget på Victoza. Det skal helst ikke bøje af i forhold til forventningerne. Årsagen er, at et af de store spørgsmål er, om priserne også begynder at bøje af i den del af forretningen. Så det er vigtigt at momentum fastholdes her."

Udlodning eller opkøb

Et andet spørgsmål, som ifølge Michael Friis Jørgensen især optager udenlandske børshuse, er, om Novo vil fortsætte med at udbetale alle de frie pengestrømme til aktionærerne via udbytte og køb af egne aktier, eller om Novo fremadrettet vil fokusere mere på opkøb.

"Novo har nu en ny ledelse og en ny situation, og de seneste års succes med at satse på et område, er nu blevet mere risikabel, da diabetesmarkedet er kommet i uvejr. Så der er nogle, der kigger på, om der sker en ændring i kommunikationen om udlodningerne. Men jeg tror, at der er tale om business-as-usual, og jeg mener, at det vil være utænkeligt, at man vil bruge sine muskler på større opkøb," siger Alm. Brand-analytikeren.

I stedet venter han, at Novo fortsat vil være åben for mindre opkøb, der kan supplere selskabets egen forskning inden for især diabetes. Den opfattelse deles af Søren Løntoft Hansen.

"I forhold til 2017 skal man dog være opmærksom på, at det annoncerede cash-flow ikke kommer til at overgå det, Novo havde i 2016. Det skyldes en meget lav skattebetaling i 2016," siger Søren Løntoft Hansen.

Stort omkostningsfokus

Sydbank-analytikeren ser i øvrigt mulighed for, at Lars Fruergaard Jørgensen, hen ad vejen vil kunne overraske positivt ved at skære i omkostningerne.

"Jeg tror ikke, at vi vil se dem annoncere nedskæringer, men jeg er ikke i tvivl om, at Novo er færd med at gå budgetterne efter med en tættekam. Jeg tror, at vi kommer til at se, at der er nogle lavthængende frugter, som Novo vil kunne plukke, og det er noget af det, som vil kunne overraske positivt - ikke nødvendigvis i årsregnskabet, men i de kommende kvartalsregnskaber," siger Søren Løntoft Hansen.

Generelt kan den øgede usikkerhed om Novos udsigter dog vare ved, da det helt store spørgsmål, markedet stiller sig, er, om prispresset i USA tager til, og hvor længe det vil stå på.

Og når det kommer til de spørgsmål, så er det næppe noget, markedet bliver meget klogere på, før Novo engang i august kommer med de første meldinger om udfaldet af prisforhandlingerne i USA gældende for regnskabsåret 2018.

Blandt de otte analytikere, der har oplyst en anbefaling af aktien, anbefaler seks "køb" i stærkere eller mildere grad, mens en analytiker har en neutral anbefaling, og en anbefaler at sælge.

Det gennemsnitlige kursmål for aktien er 298 kr.

Regnskabet fra Novo Nordisk offentliggøres torsdag den 2. februar klokken 7.30.

 Nordea: Novos gode start giver milliarder

 Novo fortsætter med at tage markedsandele i USA

 Novo-toppen sagsøges af pensionsfond

 Novo bukker under for presset i USA

 Novo halverer langsigtet indtjeningsmål

 Novo Nordisk i stor fyringsrunde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også