Advokat om Novo-søgsmål i USA: Sager af den art er meget normale

Det er ikke usædvanligt, at virksomheder får et søgsmål på nakken i USA, der minder om det, Novo Nordisk i dag er blevet mødt af. Det er billigt at anlægge en sag, og sagerne er lettere at vinde end i Europa, lyder det fra advokat Finn Martensen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU FINANS

Der er meget at vinde og oftest kun lidt at tabe, når man anlægger sag mod en virksomhed i USA.

Derfor får virksomheder ofte søgsmål på nakken som det, Novo Nordisk torsdag har mødt fra et amerikansk advokatfirma på vegne af pensionsfonden Lehigh County Employees' Retirement System.

Det fortæller Finn Martensen, advokat med speciale i amerikanske retsforhold, hos firmaet Martensen & Wright.

Søgsmålet går blandt andet på, at Novo Nordisk har vildledt investorerne om selskabets forventede indtjening i 2015-2016 og prispres på medicin i USA, og advokatfirmaet opfordrer andre aktionærer til at melde sig under fanerne.

"Risikoen for at blive sagsøgt i USA er meget, meget stor. Den helt korte årsag er, at det er billigt at anlægge en sag, man risikerer sjældent at blive mødt med krav om dækning af modpartens omkostninger, selv om man taber, og sagerne er lettere at vinde end i Europa," siger Finn Martensen.

Modsat Europa og Danmark skal taberen af en retssag nemlig sjældent dække vinderens omkostninger til advokater.

Nemmere at vinde i USA

Samtidig ser man ifølge Finn Martensens oftere nederlag til virksomhederne, fordi begge parter i en sag har mulighed for at udpege nævningene.

"Her vil man som sagsøger normalt udpege helt normale mennesker, der typisk ikke har en stringent juridisk tankegang og nok lettere vil kunne købe en præmis om, at en virksomhed ikke har ageret forsvarligt. Og det gør det lettere at vinde den slags sager - det gælder særligt i sager om produktansvar," siger Finn Martensen.

Han fortæller, at der er en industri af amerikansk advokater, som lever af at samle folk til gruppesøgsmål, hvor de arbejder gratis til gengæld for at få en del af erstatningen eller forliget. Den type aftaler er ikke lovlige i EU.

"Indretningen af det amerikanske retssystem gør, at der kan være rigtig fin økonomi i at stable et søgsmål på benene for en advokat, hvis han til gengæld så får 30-40 pct. af erstatningen," siger Finn Martensen.

Forlig ses ofte

Mange sager i USA ender i forlig, inden de når retten, fordi omkostningerne til at skulle forsvare sig er flere gange dyrere, end man ser i Europa.

"Så derfor er der typisk økonomi i at kunne indgå et forlig, fordi det kan blive utrolig dyrt at skulle i gang med en lang retssag, der også koster ressourcer internt i virksomheden. Og det ser man faktisk også i sager, hvor den sagsøgte egentlig mener, at man har en god sag," siger Finn Martensen.

Han har ikke læst stævningen af Novo Nordisk og kan derfor ikke forholde sig konkret til sagen.

Det er advokatfirmaet Bernstein Litowitz Berger & Grossmann, der har base i Pennsylvania, som kører sagen mod Novo Nordisk på vegne af Lehigh County Employees' Retirement System.

Investorer, der vil være en del af søgsmålet, kan frem til 13. marts melde sig under fanerne.

Novo Nordisk har ingen kommentarer til sagen.

 Novo-toppen sagsøges af pensionsfond

 Danske: Trumps angreb kan ramme sektoren hårdere i Europa

 Medicinal-bredside fra Trump sender Novo tilbage 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også