Neurosearch-chef: Detaljer om afviklingen kommer senere

Der er flere usikkerhedsmomenter i afviklingen af Neurosearch. Blandt andet er der et skattemæssigt underskud på flere milliarder, der kun kan opretholdes, hvis selskabet er børsnoteret, lyder det fra adm. direktør i Neurosearch, Allan Andersen.
Foto: Neurosearch/PR
Foto: Neurosearch/PR
Af RITZAU FINANS

Det er endnu ikke skåret i granit, hvorledes Neurosearch vil lade sig afvikle. Selskabet vil på den kommende generalforsamling stille forslag til aktionærerne til, hvordan afviklingen skal foregå, men indtil da må de nærmere detaljer i planen vente.

"Vi holder generalforsamling den 21. marts, hvor vi vil fremlægge konkrete forslag til, hvordan vi kommer videre, og hvad vi vil gøre. Vi skal lukke ned på en eller anden måde, men hvad det så indebærer, må vi se på," siger administrerende direktør i Neurosearch Allan Andersen til Ritzau Finans.

Flere usikre aktiver

Blandt usikkerhedsmomenterne er flere aktiver, hvis værdi afhænger af, at det i sidste ende lykkes at finde en køber.

"Vi har eksempelvis et skattemæssigt underskud på 2,2 mia. kr., og det kan kun opretholdes, hvis vi er børsnoteret. Så det skal man tage stilling til. For det jo heller ikke gratis at være børsnoteret. Så der bliver nogle afvejninger," påpeger Allan Andersen.

Neurosearch blev for nylig idømt en bøde på 5 mio. kr. for kursmanipulation for hændelser tilbage i 2010, hvor selskabet fejlinformerede om resultaterne af et fase 3-studie med Huntingtonsmedicinen, Huntexil. Med afslutningen af sagen har selskabet valgt at gøre status over de tilbageværende aktiver, der først og fremmest tæller likvide midler på 71 mio. kr. opgjort per 31. oktober og efter fradrag af bøden.

Desuden har Neurosearch en række aktiver, som er svære at værdisætte. Det gælder eksempelvis skatteaktivet på 2,2 mia. kr., som en eventuel køber af selskabet under visse omstændigheder vil kunne udnytte. Derfor vil Neurosearch undersøge markedet for eventuelle købere.

Neurosearch vil desuden undersøge, om det kan sælge sine rettigheder til de milepælsbetalinger, som potentielt kan komme til udbetaling, hvis lægemiddelkandidaten Huntexil ender med at komme på markedet. Israelske Teva har købt rettighederne til Huntexil af Neurosearch, men der er aftalt tre potentielle milepælsbetalinger på op til 55 mio. kr.

Hvor stor værdi, der er forbundet med milepælene, er svært at forudse.

"Det er ikke til at vide, hvilken kurs man vil give for de milepæle, som vi måske en dag får fra Teva. Selvfølgelig er der nogen, der vil give noget, men det kan også blive så lidt, at man ryster på hånden," siger Allan Andersen.

Men I har haft nogle år til undersøge det i, så hvad er indikationen?

"Vi kan ikke give nogen indikation, for vi vil ikke hænges op på noget som helst. Det vi kan konstatere er, som der også står i meddelelsen, at Teva har haft et meget positivt fase 2-studie med Huntexil. Og alt andet lige øger det sandsynligheden for, at milepælene er noget værd. Men det er jo ikke det samme som, at det er en sikker betaling. Alle de kliniske forsøg har jo et binært udfald. Enten går det godt, eller også går det helt skidt. Der er ikke rigtigt nogen mellemvej," konstaterer Allan Andersen.

Positiv kursreaktion

På aktiemarkedet tages der dog godt imod meldingen. Aktien i Neurosearch stiger med 38 pct. til 3,28 kr., svarende til en samlet markedsværdi på 82 mio. kr., eller omkring 11 mio. kr. mere end der var i kassen ved udgangen af oktober, og 4 mio. kr. mere end der var i kassen ved udgangen af juni.

Afviklingsplanerne for Neurosearch blev første gang meldt ud i marts 2013. Kursmanipulationssagen kom dog på tværs af planerne. Blandt andet udtalte Allan Andersen for et par år siden, at det ikke ville være muligt, at sælge selskabet, så længe at der var risiko for erstatningssager fra daværende aktionærer på grund af kursmanipulationssagen fra 2010.

Om risikoen for erstatningssager er helt væk, er heller ikke skåret i granit.

"Vi kan ikke rigtigt kommentere på det. Det, vi kan sige, er, at dengang hændelsen fandt sted, havde aktionærerne 24 måneder til at fremlægge erstatningskrav. Det er der ikke en eneste, der har gjort, så vi har egentlig ikke forventninger om, at der dukker noget op. Men vi ved jo ikke noget om det," siger Allan Andersen.

Blandt Neurosearchs øvrige aktiver er også en ejerandel på 3,9 pct. af selskabet Atonomics - en aktiepost, som vil blive søgt solgt. Det samme vil rettigheder i forbindelse med frasolgte projekter til Saniona.

Endelig ejer Neurosearch 26,8 pct. af NsGene, der dog selv er på vej til et blive afviklet, hvilket formentlig vil ske i starten af 2017. Sker det, kan Neurosearch blive berettiget til et mindre etcifret millionbeløb.

 Neurosearch er på vej med afviklingsplan

 Neurosearch taber også i Højesteret

 Én ting tilbage for Neurosearch

 Neurosearch har solgt sine sidste aktiver til dansk selskab 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også