CETA skal sende dansk medicin og sundhedsudstyr til Canada

Danske virksomheder glæder sig til udsigten til at få nemmere ved at sælge til canadiske forbrugere, efter frihandelsaftale mellem EU og Canada er kommet endeligt på plads.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU

Efter underskrivelsen af frihandelsaftalen CETA vil særligt danske producenter af fødevarer, sundhedsudstyr, medicin og såkaldt grøn teknologi mærke en stigning i eksporten til Canada.

Det spår underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

"Men det smukke ved den her aftale er egentlig, at den kommer det danske erhvervsliv bredt set til gode. Der vil være rigtig mange andre nicher, der vil komme i gang med at eksportere til Canada," siger Peter Thagesen.

Han glæder sig også over, at en række godkendelser fra EU også bliver brugbare i Canada. Det kan gøre det nemmere for mindre virksomheder at sælge til Nordamerikas nordligste marked.

Konkurrenceevne giver fordele

I alt forventer Dansk Industri, at eksporten til Canada vil stige med 2 mia. kr. Peter Thagesen kalder dog estimatet "konservativt".

Han peger på, at en tidligere frihandelsaftale med Sydkorea hævede eksporten til landet med en større andel, end forventningen er til aftalen Canada.

Ligesom danske og andre europæiske virksomheder slipper for 99 pct. af de canadiske toldafgifter, får de canadiske virksomheder også lettere adgang til europæiske markeder.

Men det bekymrer ikke Dansk Industri.

"Hvis man er i en branche, hvor man ikke er konkurrencedygtig, så vil man stå dårligere," siger Peter Thagesen.

"Vores vurdering er, at vi i Danmark er meget konkurrencedygtige. Vi kan imødese konkurrence med sindsro. Derfor er vi et af de lande i EU-kredsen, der vil kunne høste de største gevinster."

Leo Pharma: Canadisk frihandelsaftale skal forfølges

EU har mistet tro på handelsaftale med USA under Obama

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også