FN til kamp mod multiresistente bakterier

Resistente bakterier breder sig, og snart er det for eksempel umuligt at bekæmpe sygdommen gonoré. I FN vil man nu gå ind i kampen mod de såkaldte superbakterier.
Foto: 3GF
Foto: 3GF

Eksperter har i noget tid været bekymret for, at man snart løber tør for muligheder for at behandle gonoré-infektioner, men nu går det hurtigere end ventet, mener nogle forskere ifølge mediet statnews.

Forskere fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og Hawaiis sundhedsdepartement har rapporteret om en hel klynge af tilfælde på Hawaii, hvor en gonoré-bakterie viser et højt niveau af resistens mod et antibiotikum og reduceret modtagelighed over for et andet.

”Vores sidste forsvar mod gonoré svækkes. Hvis resistens fortsætter med at spredes, så vil den nuværende behandling ultimativt fejle, og så er 800.000 amerikanere om året i fare for at stå med ubehandlet gonoré,” lyder det fra Jonathan Mermin, direktør for CDC’s center for HIV/AIDS, viral hepatitis, seksuelt overførte sygdomme og tuberkulose.

FN ind i kampen

Gonoréforskernes bekymring rammer lige ned i en global bekymring over, at flere og flere bakterier udviser resistens mod de gængse antibiotika-midler.

Bekymringen går på, at vi snart vil være sårbare overfor simple infektioner, som det har været let at kurere, men som et overforbrug af antibiotika i mennesker, dyr og planter er ved at gøre resistente over for kendte antibiotika.

En bekymring, som nu er blevet adresseret på FN’s årlige generalforsamling, der løber af stablen i New York i disse dage, skriver blandt andre Reuters.

Efter flere års advarsler, lovede medlemslandene i går, at gøre en koordineret indsats for, at bremse spredningen af infektioner med bakterier, der ikke kan slås ned af antimikrobielle lægemidler.

Landene aflagde løfte om at udvikle nationale handlingsplaner i forhold til antimikrobiel resistens baseret på en global handlingsplan, som WHO fremlagde i 2015.

Samtidig vil man have stærkere systemer til at overvåge resistente infektioner, og opgøre, hvor meget antimikrobielle midler bruges i mennesker, dyr og afgrøder, ligesom man vil have øget internationalt samarbejde på området og flere penge til at udvikle nye antibiotika.

Landene lovede også at stramme reglerne for brug af antimikrobiel medicin, øge kommunikationen om korrekt brug, og finde nye alternative mediciner – herunder bedre diagnostiske værktøjer, så den rette behandling gives mod den rette infektion.

Der er dog ikke sat nogle specifikke mål for de afgivne løfter.

 Forskere finder resistente gener hos bakterier

 Farmaceuter til kamp mod antibiotikaresistens

Nye antibiotika testes mod "superbugs" i USA 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også