Regionernes udgifter til sygehusmedicin stagnerer

Store rabatter på sygehusmedicin holder udgifterne til sygehusmedicin på samme niveau i første halvår af 2016 som i første halvår sidste år. Men der er store forskelle mellem de to kvartaler, som halvåret dækker over.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Selvom aktiviteten øges i det danske sundhedsvæsen med flere patienter og flere behandlinger, så er regionernes udgifter til sygehusmedicin ikke steget fra 1. halvår i 2015 til 1. halvår i år. Det viser nye tal fra regionernes indkøbscentral for sygehusmedicin Amgros.

Tallene gengives i nyhedsbrevet medicin&mening, som Lægemiddelindustriforeningen (Lif), står bag.

Her fremgår det, at regionerne i første halvår af 2015 brugte 3683 mio. kr. på sygehusmedicin, mens der i første halvår af 2016 blev brugt 3681 mio. kr.

”Tallene viser meget tydeligt, at det er historisk store rabatter, der har bidraget til at holde priserne nede, så regionerne, trods et større forbrug af medicin, har kunnet holde udgifterne i ro,” siger Ida Sofie Jensen i medicin&mening.

Den gennemsnitlige rabat for sygehusmedicin var 27 pct. i første halvår af 2016, hvilket er 4 procentpoint højere end i første halvår af 2015.

I Lif forventer man, at konkurrencen fortsat vil intensiveres og dermed påvirke medicinpriserne. Prognosen fra Lif er således, at væksten i udgifterne til sygehusmedicin i 2016 vil begrænse sig til ca. 2 pct.

Bekymring hos Danske Regioner

Hos Danske Regioner er man dog stadig bekymret over medicinpriserne. For udsvinget i forbruget for halvåret er stort. Mens der er tale om et fald i udgifterne i 1. kvartal, er der nemlig en stigning i 2. kvartal, påpeger Danske Regioner.

Forbruget på de næsten 3,7 mia. kr. til medicin i første halvår dækker over et forbrug på 1673 mio. kr. i første kvartal af 2016, mens tallet lyder på 2008 mio. kr. i andet kvartal. Forbruget lød på 1789 mio. kr. i første kvartal 2015 og 1895 mio. kr. i andet kvartal 2015.

"Det er glædeligt, at den samlede udgift indtil videre ikke er steget, men tallet for 2. kvartal er højt, og det kan være et dårligt varsel," siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen i en pressemeddelelse fra Danske Regioner.

Han håber, at Medicinrådet, der træder i kraft fra årsskiftet, og som skal vurdere ny sygehusmedicin kan hjælpe med at holde priserne i skak.

Medicinforbruget stiger ikke mest

Lif påpeger i sit nyhedsbrev, at man skal have for øje, at udgifterne til det samlede sundhedsvæsen er steget væsentligt mere end udgifterne til medicin.

En gennemgang som Lif har lavet af tal fra Danmarks Statistik, Statens Seruminstitut og Amgros. Siden 2007 er udgifterne til sundhedsvæsenet steget med 30 pct., mens medicinudgifterne kun er steget med 16 pct. I 2007 udgjorde udgiften til medicin 14 pct. af regionernes sundhedsudgifter. Lif forventer, at andelen i 2016 vil være 12,6 pct.

Vestager vil undersøge høje medicinstigninger

Lif afviser fælles europæisk indkøb af medicin 

Lif: ”Vi er tilfredse, ellers havde vi ikke indgået aftalen” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også