MedWatch

Vestager vil undersøge høje medicinstigninger

Ifølge DR vil EU's konkurrencekommisær nu kigge nærmere på en eksorbitant prisstigning på et gammelkendt lægemiddel, som et italiensk medicinalfirma har fået eneret på at markedsføre de næste ti år.

Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

I Bruxelles er man absolut ikke tilfreds med, at det italienske medicinalfirma Chiesi Farmaceutici har hævet prisen på produkt, der bruges til for tidligt fødte børn, med 4.000 pct.

Det skriver dr.dk.

EU’s danske konkurrencekommissær vil derfor nu undersøge sagen.

”Når priserne pludselig stiger på den måde, så er det klart, at vi gerne vil vide mere om det, fordi det kan være tegn på, at der er et misbrug af dominerende stilling på en given mindre del af det samlede medicinalmarked,” siger Margrethe Vestager til DR.

Kommissærens udmelding kommer oven på dokumentaren ”Medicinens pris”, der blev sendt på DR1 i går aftes, hvor det blev beskrevet, hvordan Chiesi har hævet prisen på et lægemiddel, der indeholder det aktive stof koffeincitrat, som hjælper for tidligt fødte til at trække vejret.

Koffeincitrat har været på markedet siden 1970’erne og er indtil 2014 blevet blandet på danske sygehusapoteker, men det europæiske lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA), har givet Chiesi en 10 års ekslusivret til at sælge medicinen på det europæiske marked under navnet Peyona. Og dermed er prisen på midlet blevet hævet fra 20 kroner for 100 milligram til 800 kroner.

Begrundelsen, som EMA har givet til DR, er, at markedsbeskyttelsen er givet som belønning, fordi firmaet har gjort midlet tilgængelig i alle EU-lande.

Chiesi har ikke ønsket at stille op til interview hos DR, men har skrevet i en mail til TV- og radiokanalen, at prisen i Danmark er en gennemsnitspris af prisen i Europa.

Også i Europaparlamentet vækker prisstigningen harme.

Her kalder Christel Schaldemose, europaparlamentariker for Socialdemokraterne, stigenen for ”uacceptabel”, og vil nu få både Kommissionen og parlamentet til at se på, om man kan sørge for, at den slags ikke sker igen.

Hun vil have, at eksklusivaftaler, som den Chiesi har fået, kun gives til virksomheder, der reelt har haft forsknings- og udviklingsomkostninger til et produkt.

Lif afviser fælles europæisk indkøb af medicin

EU-lande bør lægge pres på medicinalindustrien 

Lundbeck-chef efter massive prisstigninger i USA: Vi opfører os ikke anderledes end industrien generelt

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier