Pfizer vil investere mia. i kinesisk biotek

Med investeringen i et nyt biotekcenter, som skal koncentrere sig om biologiske midler og biosimilære varianter, håber Pfizer at få bedre fodfæste i Kina.
Foto: /ritzau/AP/Mark Lennihan
Foto: /ritzau/AP/Mark Lennihan

Den amerikanske medicinalgigant vil investere 350 mio. dollars, altså hvad der svarer til næsten 2,4 mia. kr., i at bygge et biotekcenter i Kina.

Det skriver blandt andre Bloomberg.

Biotekcentret skal bygges i den østlige Hangzou-provins, og forventes at være færdig i 2018.

Ideen med centret er at der både skal fremstilles biologiske lægemidler og kompleks medicin fra levende organismer sammen med biosimilære produkter, altså billigere kopiversioner af allerede eksisterende biologisk medicin.

Biologiske lægemidler udgør kun 4 pct. af den medicin, der udskrive si Kina. Til sammenligning udgør biologiske lægemidler 22 procent i USA ifølge Pfizer.

De globale big farma-virksomheder kigger mere og mere på, hvordan de kan komme ind og få en bid af det kinesiske sundhedsvæsen, som konsulentvirksomheden IMS Health har vurderet til at være 185 mia. dollars værd i 2018.

Gennem opkøb, licensaftaler og samarbejdsaftaler, er det målet at få forbindelser til de regulatoriske myndigheder og den kinesiske regering. Kina er det andet største medicinmarked i verden.

”Kina er et af de hurtigst voksende farmaceutiske markeder i verden, og den kinesiske sundhedsreform, som er i gang vil fortsat drive udvidelsen af Kina farmaceutiske industri, herunder forskning og udvikling,” skriver Pfizer i en e-mail ifølge Bloomberg.

Tredje forskningscenter i Kina

Den nye Pfizer-facilitet bliver virksomhedens første biotekcenter i Asien og det tredje globalt set. Novartis afslørede deres planer om et forskningsventer til 1 mia. dollars i Shanghai i denne måned, og amerikanske Merck åbnede et nyt forskningscenter i udkanten af Beijing i april.

Langsomme godkendelsesprocedurer i Kina har forsinket ny innovativ medicin fra udenlandske fabrikanter til landet. De regulatoriske myndigheder i Kina er begyndt at arbejde på at mindske problemet, og har bekendtgjort at de vil forsøge at få efterspurgte behandlinger som for eksempel de nye lægemidler mod Hepatitis C hurtigt igennem systemet. Der er dog ikke sat nogen deadlines for, hvornår det sker.

”Vi er galde for at se, at de kinesiske myndigheder for nylig har udstedt nye politikker for at imødegå den såkaldte ”lægemiddelmangel”, for eksempel i form af at opmuntre udenlandske ansøgninger om kliniske forsøg og støtte indenlandske og internationale kliniske forsøg,” siger Pfizer.

Novartis åbner forskningscenter til milliarder i Kina

Kina vil slå ned på medicinpriser

Kina skærer to tredjedele af medicinpriser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også