MedWatch

Produktionsproblemer spænder ben for AstraZeneca

AstraZeneca har fået nej til en markedsføringsgodkendelse af et nyt lægemiddel mod forhøjet kalium i blodet på grund af produktionsvanskeligheder.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/POLFOTO/arkiv

Der var ellers stor glæde, da AstraZeneca sidste år købte det amerikanske biotekselskab ZS Pharma, som inkluderede et nyt lægemiddel på vej mod godkendelse. Men nu er der blevet kastet grus i maskineriet.

Det skriver Reuters.

Lægemidlet, ZS-9, er rettet mod hyperkaliæmi, altså for højt kalium i blodet. En livstruende tilstand hos patienter med kronisk nyresygdom og kronisk hjertesvigt.

Da AstraZeneca købte ZS Pharma for 2,7 mia. dollars sidste år – cirka 18,5 mia. kr. – havde selskabet allerede indsendt en registreringsansøgning på lægemidlet i USA, men nu har den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDA, altså sagt nej til at godkende lægemidlet på grund af ”fremstillingsproblemer”. Det skriver FDA i et såkaldt complete response letter (CRL) til den svensk/britiske lægemiddelgigant.

Hvad fremstillingsproblemerne nærmere går ud på, fremgår ikke.

”CRL’et refererer til observationer foretaget ved en forhåndsgodkendende produktionsinspektion,” udtaler AstraZeneca.

FDA har dog også godtaget modtagelsen af nyligt indleverede data, som nu skal gennemgås, og FDA kræver ikke yderligere data, oplyser lægemiddelkoncernen, der håber at kunne løse problemerne ”rettidigt”.

Analytikere fra Berenberg Bank mener, at der sandsynligvis vil gå seks måneder fra AstraZeneca genansøger hos FDA til, at midlet vil være godkendt. Dermed mener de, at det muligvis kan godkendes i første kvartal af 2017, forudsat at AstraZeneca får genansøgt i løbet af de næste par måneder.

Købet af ZS Pharma var tænkt som en udbygning af AstraZenecas pipeline, og AstraZeneca vurderede ved købet et topsalgsestimat for ZS-9 til at overstige 1 mia. dollars.

Positivt astma-nyt for AstraZeneca

AstraZeneca køber biotekselskab for 18,5 mia kr

AstraZeneca byder 2,7 mia. dollar for ombejlet biotekselskab

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier