Der skal penge på bordet, hvis der skal udvikles ny antibiotika

Udbyttet står ikke mål med indsatsen, så det kræver økonomiske incitamenter, hvis industrien skal udvikle ny antibiotika, som de såkaldte super-bakterier ikke er resistente imod.
Foto: FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Medicinalindustrien gør fornyede tiltag for at udvikle medicin til bekæmpelse af antibiotika-resistente bakterier, men udviklingen af den slags nye lægemidler er usandsynlige, uden økonomiske incitamenter som gør indsatsen og investeringerne værd.

Sådan lyder det fra virksomheder og industrieksperter ifølge Reuters.

Det skriver Reuters.

Amerikanske militærforskere annoncerede i torsdags det første rapporterede tilfælde af en patient med en infektion, som har vist sig at være resistent mod antibiotikaet colitsin, som er det antibiotikum man som regel bruger, når alt andet fejler.

Det satte spot på det akutte behov for nye mediciner, der kan bekæmpe det, som er blevet kaldt ”mareridts-bakterier” af embedsmænd i sundhedsvæsenet.

Men lægemiddelproducenter sagde fredag, at det ikke giver økonomisk mening, at putte seriøse ressourcer i at udvikle ny antibiotika, hvis de ikke får nogen kompensation.

”Afkastet af investeringen, der kræves med den aktuelle kommercielle model, står ikke ikke rigtigt mål med den indsats, der skal puttes ind i det,” lød det fra David Payne, som leder GlaxoSmithKLines antibiotika-gruppe.

Andre medicinalvirksomheder, har givet udtryk for det samme.

I januar gik omkring 83 medicinalvirksomheder og diagnostik-firmaer sammen om en erklæring, som opfordrede til samarbejde mellem regeringer og virksomheder om at skabe incitamenter for forskning og udvikling af nye antibiotika.

Der blev den gang foreslået en model, hvor profit ikke hang sammen med salg. I stedet skulle regeringer og sundhedsorganisationer tilbyde engangs-belønninger for udviklingen af et nyt virkningsfyldt antibiotikum.

Britisk opfordring

Et britisk regeringspanel har forslået tidligere på måneden, at man skal give 1,5 mia. dollars, altså næsten 10 mia. kroner, til de virksomheder, der udvikler succesfulde nye antibiotika.

Storbritannien opfordrede også ifølge Reuters lederne for G7-landene, der var samlet i Japan i weekenden, til at gøre mere for at bekæmpe de såkaldte super-bakterier, som ikke længere kan slås ihjel af eksisterende antibiotika.

”I alt for mange tilfælde er antibiotika stoppet med at virke. Det betyder, at folk dør af simple infektioner eller ting som tuberkulose, stivkrampe eller infektioner, der ikke bør betyde en dødsdom. Hvis ikke vi gør noget ved dette, vil det være et kumulativt slag for verdensøkonomien på 100 bio. Dollars, og det er potentielt enden for den moderne medicin, som vi kender den,” sagde David Cameron, Storbritanniens regeringsleder på en pressekonference i forbindelse med G7-mødet.

Hvis ikke problemet bringes under kontrol, forudser en rapport, som den britiske regering har fået lavet, at bakterieresistens potentielt kan dræbe 10 mio. mennesker om året i 2050.

Ifølge sundhedsmyndighederne koster antibiotika-resistens 2 mio. seriøse infektioner og 23.000 døsfald årligt i USA.

Forslag om antibiotikaskat afvises af industrien

EU's medicininitiativ satser på ny trecifret millionbeløb 

Medicinalkonsortium til kamp mod antibiotika-resistens 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også