Forslag om antibiotikaskat afvises af industrien

En rapport bestilt af den engelske regering foreslår, at medicinalindustrien skal pålægges en skat, som skal gå til udviklingen af nye antibiotikamidler. De firmaer, som går ind i udviklingen af lægemidler på området kan dog slippe. Industrien stritter kraftigt imod.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Enten udvikler du som et medicinalselskab et antibiotikum, eller også bliver du pålagt en skat. Sådan lyder konklusionen ifølge Reuters i en rapport bestilt af den engelske regering, der skulle undersøge mulighederne for at bekæmpe den frygtede multiresistens.

England er et af de lande, der er meget fokuserede på antibiotika resistens. Forrige år var premierminister David Cameron ude og kommentere på problemerne med antibiotikaresistens og manglen på nye midler, og malede et dystert billede af fremtiden, hvis der ikke bliver gjort noget. I den forbindelse etablerede den britiske regering arbejdsgruppen "Review On Antimicrobial Resistance," ledet af økonomen Jim O’Neil.

Arbejdsgruppen skulle vurdere omfanget af de samfunds- og sundhedsøkonomiske problemer, der potentielt kan opstå i kølvandet på en stigning i multiresistens  overfor de gængse antibiotikamidler, og der var ikke positive fremtidsudsigter. Gruppen vurdererede, at hvis der ikke bliver gjort noget, så vil antibiotikaresistens have kostet verden mellem 60 og 100 trillioner dollars, når vi når 2050, og op imod 10 mio. mennesker vil dø årligt.

Og den konklusion, man er kommet frem til, er altså, at medicinalselskaberne bør være underlagt et gebyr, hvis de beslutter sig for ikke at investere i forskning og udvikling med henblik på at bringe ny antibiotikamedicin til markedet. De, der beslutter sig for at udvikle nye midler på området, bør i stedet få en belønning på mellem 1 og 1,5 mia. dollars for ethvert vellykket ny antimikrobiel middel, der kommer på markedet.

Men industrien er ikke umiddelbart begejstret for forslaget. Brancheorganisationer, der repræsenterer medicinalselskaber i England og resten af Europa, siger til Reuters, at forslaget vil "underminere enhver goodwill" på området, at det vil blive opfattet som afstraffende og kontraproduktivt.

"Vi har brug for at arbejde hen imod incitamenter, der understøtter yderligere investering, snarere end afstraffende betalinger," lyder det.

 Medicinalkonsortium til kamp mod antibiotika-resistens

 Roche trækker sig fra antibiotika-aftale

 GSK vil profilere sig på ny antibiotika-klasse

 Antibiotika-forbruget er stagneret

 Biotek-alliance efterspørger politisk kampvilje mod multiresistens 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også