MedWatch

Medicinalselskaber skraber heftige beløb ind på prisstigninger

Turing og Valeant langt fra alene, for adskillige topsælgende lægemidler er også blevet meget dyrere, i flere tilfældet dobbelt så dyre, i løbet af de sidste fem år.

Foto: Colourbox

Det kan godt være, at selskaberne Turing og Valeant har mærket størstedelen af vreden over stigende medicinpriser, men præcis som Turings tidligere direktør, den nu bedrageritiltalte Martin Shkreli også sagde, så er de langt fra alene. De store selskaber i branchen kan også være med, og i en ny analyse har Reuters regnet sig frem til de længerevarende, men stadig store prisstigninger på gængse produkter.

Priserne på fire af de ti bedst sælgende lægemidler i USA er steget med mere end 100 pct., mens de resterende seks steg med mere end 50 pct. Til sammen har det forøget prisbyrden med adskillige mia. dollars for de amerikanske forbrugere. Det er på trods af, at antallet af recepter på lægemidlerne ifølge analysinstituttet IMS Health faldt.

I toppen af listen finder man AbbVie, som øgede prisen på det allerede uhyre lukrative antiinflammatoriske lægemiddel Humira med 126 pct. Andre selskaber på listen talte Amgen og Teva. Generelt fortalte selskaberne, at de ændrede på priserne for at genvinde tabte investeringer i forfejlede lægemidler, støtte nye F&U-projekter og for at betale for studier, der skulle tilføre nye indikationer til brugen af midlet. Flere af selskaberne påpegede også for Reuters, at undersøgelsen ikke inkluderede forhandlede rabataftaler.

Men selv efter rabatterne bliver indregnet, fortalte de såkaldte pharmacy benefit managers (PBM), som forhandler priser på lægemidler i USA, at de noterer en årlig prisstigning på storsælgende lægemidler på godt 10 pct. En udvikling, som PBM'en Express Scripts betegner som uholdbar.

 Sådan vil FDA sætte stopper for Shkreli-trick

 Interne dokumenter udstiller USA's forhadte medicinmand

 Clinton sender brev til amerikanske myndigheder 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier