MedWatch

Præsidentkandidat til skattemyndighederne: Stop Pfizers megahandel

Den amerikanske præsidentkandidat Bernie Sanders har opfordret den amerikanske skatteminister til at blokere Pfizers overtagelse af Allergan, som han kalder "skattesvindel".

Bernie Sanders, senator fra Vermont
Foto: Chris Usher

Bernie Sanders er alt andet end fan af amerikanske Pfizers 160 mia. dollars store overtagelse af irske Allergan. Den demokratiske præsidentkandidat har tidligere kaldt handlen "en katastrofe for amerikanerne, der allerede betaler de højeste priser i verden for receptpligtig medicin", og nu går han skridtet videre.

For ifølge BioSpace har Bernie Sanders i et brev til den amerikanske skatteminister Jack Lew opfordret denne til at bruge sin autoritet at forhindre fusionen, som han i samme ombæring kalder "skattesvindel".

I sit brev til Lew argumenterede Sanders for, at det "nye" Pfizer fortsat primært ville være et amerikansk selskab, da det fortsat vil blive ledet fra hovedkvarteret i New York, og flertallet af aktier ville stadig være ejet af amerikanere.

Sanders opfordrede også Kongressen til at vedtage lovgivning, der ville beskatte en sådan virksomhed som en amerikansk én, og dermed afslutte de amerikanske virksomheders skatteinversionsbaserede handler.

Både Sanders og Hillary Clinton har tidligere langet ud efter Pfizers overtagelse, og Clinton har eksempelvis foreslået at indføre en ny lov, der pålægger virksomheder, som flytter skattepligtig adresse ud af landet, en vis exit-skat.

Men selv om USA går glip af en potentiel milliardindtægt, burde politikerne være glade for, at Pfizer og Allergan skaber verdens største medicinalkoncern. Det har Pfizers topchef, Ian Read, tidligere argumenteret for.

"Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor den (fusionen, red.) ikke bliver tiljublet af den politiske klasse, eller hvorfor nogen vil forsøge at forhindre handlen. Det er fantastisk aftale for USA i den forstand, at vi nu får frigivet midler til at investere i amerikansk forskning," har han tidligere sagt til Financial Times.

Clinton og Sanders langer ud efter Pfizer-Allergan

Pfizer-chef til politikere: I burde juble over fusionen

Hillary Clinton foreslår ny exit-skat

Pfizers Allergan-alternativ: 42 mia dollars i skat

Gigant-fusion sætter gang i amerikansk skattediskussion

Forsiden lige nu

Novartis-skandale når den græske regering

Anklagerne om at Novartis har bestukket embedsmænd for at få markedsfordele i Grækenland har nu udviklet sig til en politisk skandale, hvor beskyldninger og sagsanlæg fyger gennem luften mellem politiske modstandere.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier