MedWatch

Læger uden Grænser vil bremse indisk Pfizer-patent

Pfizer forsøger at få et indisk patent på verdens bedst sælgende vaccine mod lungebetændelse, men det træk er ikke blevet modtaget vel hos hjælpeorganisationen Læger uden Grænser.

Foto: Elise Amendola/AP/POLFOTO/arkiv

Det er ikke faldet i god jord hos den internationale hjælpeorganisation Medecins Sans Frontieres, Læger Uden Grænser, at medicinalselskabet Pfizer har søgt om et indisk patent på en af de mest effektive vacciner mod lungetændelse.

Ifølge Reuters er man i hjælpeorganisationen svært utilfreds med, at Pfizer forsøger at bremse national produktion af billigere kopier af Prevnar 13-vaccinen, og derfor har man indsendt en såkaldt "pre-grant opposition" til det indiske patentkontor, hvor man modsætter sig, at Pfizer får udstedt et patent på vaccinen.

Prevenar 13 er verdens bedst sælgende vaccine, og i følge Læger uden Grænser tjente man sidste år 6 mia. dollars på salg af vaccinen.

Vaccinen er allerede billigere tilgængeligt i 58 lande gennem GAVI-initiativet (Global Alliance for Vaccines and Immunisation). Indien er berettiget til at skaffe vaccinen gennem GAVI, men har ikke valgt at bruge den mulighed.

Ifølge Reuters koster vaccinen på det private marked cirka 170 dollars per barn, GAVI-prisen er 10 dollars per barn, men det indiske Serum Institut har angiveligt meddelt, at vil levere vaccinen til Læger uden Grænser til 6 dollars per barn.

Forsiden lige nu

Omstridt parallelimportør går konkurs

Parallelimportøren Europharma, der to gange i 2017 blev suspenderet af Lægemiddelstyrelsen, er gået konkurs. Selskabet har erkendt, at et varelager for 50 mio. kr. er usælgeligt.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier