GSK og Pfizer beskyldes for høje vaccinepriser

I en ny rapport fra Læger uden Grænser beskyldes flere store medicinalvirksomheder for at tage overpriser for vacciner i udviklingslande, så der ikke er råd til vaccinerne, der ellers kan reducere børnedødelighed.

Manglende gennemsigtighed og lille konkurrence har ført til meget forskellige medicinalpriser fra land til land. Især i udviklinglandene har svært ved at få råd til vacciner, der eller kan reducere børnedødeligheden, skriver Bloomberg.

I en rapport, som Læger uden Grænser står bag, bliver GlaxoSmithKline og Pfizer beskyldt for at tage overpriser, og organisationen opfordrer medicinalvirksomhederne til at sænke prisen på deres pneumokokvaccine, der beskytter mod lungebetændelse, meningitis og øre- og sinusinfektioner, til 5 dollars, 32 kr., per barn.

I en meddelelse oplyser GSK, at cirka 80 pct. af deres vacciner, inklusiv pneumokokvaccinen, går til udviklinglande med en "betydelig rabat" i forhold til priser i andre lande. GSK tilføjer desuden, at mange lægemidler kræver store upfront-betalinger, og at pneumokokvaccinen er en af "de mest komplekse vi nogensinde har produceret."

Ifølge Læger uden Grænser har Pfizer og GSKs pneumokokvacciner omsat for mere end 19 mia. dollars, svarende til 121,72 mia. danske kr. Det er dog Pfizer, der har tjent mest på vaccinen. Salget af GSKs Synflorix står for mindre end 3 mia. dollars siden det kom på markedet, lyder det fra selskabet.

Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

 Pfizer barsler med kolesterolvaccine

 Ny hepatitis-vaccine fra GSK viser lovende takter

 Sanofi: Dengue-vaccine på markedet næste år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også