Nye produkter tager opmærksomheden hos Lundbeck på onsdag

Når Lundbeck aflægger årsregnskab onsdag morgen ved, man at bundlinjen går i rødt. Det store spørgsmål er, hvordan de forskellige produkter sælger.
Foto: Lundbeck / PR
Foto: Lundbeck / PR
AF RITZAU FINANS

Toplinjen kommer i fokus, mens Lundbecks aktionærer næppe vil have lyst til at dvæle alt for meget ved bundlinjen, når medicinalkoncernen sætter punktum for 2015, med sit årsregnskab onsdag morgen.

Selskabets topchef, Kåre Schultz, introducerede i august, omkring tre måneder efter sin tiltrædelse, en stor spareplan, som belaster sidste års resultat med ca. 1,8 mia. kr. Dertil kom en kæmpe nedskrivning på produktrettigheder, så det samlede driftsunderskud ifølge Lundbecks egen prognose når op på omkring 6,8 mia. kr. i 2015.

Lundbecks aktionærer kan dog alligevel se tilbage på en ret så givtig tid og en kursfremgang på over 70 pct. siden Kåre Schultz' udnævnelse.

En del af forklaringen er ikke mindst restruktureringen, der vil give besparelser på 3 mia. kr. med fuld effekt i 2017. Dermed er der udsigt til voksende overskud i de kommende år. I 2017 har Schultz guidet en indtjeningsgrad, der minder om industristandarden i Europa.

"Schultz lagde en bund under aktien ved at signalere, hvor resultaterne nogenlunde kommer til at ligge i 2017. Hvis vi tror på, at han kan eksekvere det, uden at toplinjen rigtigt kommer til at lide, så er der en bund under aktiekursen på omkring 200 kr.," vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

2017 og videre frem

Han vil i årsregnskabet fokusere på de faktorer, der skal trække Lundbeck videre fra 2017 og fremefter. Det gælder salget af nye produkter som antidepressivet Brintellix og Rexulti til behandling af skizofreni og svær depression.

Brintellix' salgstal har indledningsvist skuffet, men der kom i sidste uge godt nyt, da et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse anbefalede at udvide indlægssedlen for depressionsmidlet til også at omfatte behandling af kognitiv dysfunktion - det vil sige nedsat koncentrationsevne eller evne til at tænke samt ubeslutsomhed.

"Det vil givetvis blive forsøgt at dykke lidt mere ned i, hvad Lundbeck nu tror på for Brintellix", siger Michael Friis Jørgensen.

Han venter desuden kommentarer om Rexulti. Recepttal fra USA viser ifølge analytikeren, at skizofrenimidlet er kommet godt fra start, og meget tyder på, at markedet skal skrue op for forventningerne på den længere bane.

"Jeg vurderer, at markedet er alt for konservativt. Jeg begynder at se mulighed for en omsætning i 2020 på måske 3,5-4 mia. kr., mens markedets forventninger ligger på 2,5 mia. kr. Og en milliard mere er noget, som vil batte for Lundbeck på den lange bane. Men igen, det er meget tidligt i lanceringen," siger Michael Friis Jørgensen.

Patentudløb svækker

Analytikere, som Ritzau Estimates, har modtaget estimater fra, venter i 2016, at patentudløb vil svække salget af antidepressivet Cipralex, parkinsonsmidlet Azilect og huntingtonsmedicinen Xenazine så meget, at den samlede koncernomsætning trods vækst i salget af nye produkter falder med et par pct. til 14,1 mia. kr. Driftsresultatet vender imidlertid tilbage til et overskud på 0,7 mia. kr.

"Men Lundbecks forventninger til 2016 skal bare ramme nogenlunde inden for målskiven. For det er ikke 2016-indtjeningen, Lundbeck vurderes på baggrund af. Det handler om positive udmeldinger om, at restruktureringen kører efter planen, ligesom salget af de nye produktgenerationer vil blive afgørende for, om regnskabet er godkendt eller ej," siger Michael Friis Jørgensen.

I 2017 venter analytikerne et driftsoverskud på 2,6 mia. kr. samt en fremgang i omsætningen til 15,2 mia. kr.

 Kåres håndtryk langt mere gyldent end først antaget

 Lundbeck brager til vejrs efter FDA-afstemning

 Efter fyringer og nedskrivninger: Nu skal Lundbeck levere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også