MedWatch

Fagfolk og patientrepræsentanter anbefaler nyt råd til at styre medicinudgifter

En sammenslutning af en række lægelige fagfolk og patientrepræsentanter foreslår, at man stifter et behandlingsråd, som skal holde snor i de stigende medicinudgifter i Danmark. Rådet skal erstatte nuværende administrative organer på området.

medicin, pris, penge, betaling, køb, piller
Foto: Colourbox

En række fagfolk og patientrepræsentanter slår i mandagens udgave af Berlingske et slag for, at Danmark skal have et nyt administrativt organ til at tage sig af anvendelse af nye, dyre lægemidler. Der er tale om et udspil fra Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og Danske Patienter.

”Der er brug for et samlet organ med et stærkt politisk og administrativt mandat til at kunne sige nej til de af de nye lægemidler og behandlinger, der ikke virker godt nok, og hvor bivirkningerne overstiger den sundhedsmæssige gevinst,” siger Henrik Ullum, formand for LVS.

Rådet skal bestå af faglige eksperter og repræsentanter fra organisationer, patienter og pårørende og skal erstatte en række af de eksisterende instanser, som for eksempel medicintilskudsnævnet og Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), som i dag tager beslutningerne om anvendelse og tilskud til nye lægemidler.

Planen er, at rådet skal understøttes af et videnscenter, som skal undersøge effekten af de nye behandlinger. Derfor er det også forventningen, at en sådan konstruktion skal ”skabe potentiale for bedre indkøbspriser.” Udspillet undgår dog ordet ’prioritering’ og afviser brugen af økonomiske parametre som grundlag for at tage beslutninger om behandlingerne.

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier