Ny behandlingsform af prostatacancer kaldes lovende

En ny terapiteknik er i stand til at modificere prostatakræftceller, så patientens krop angriber og dræber dem, siger amerikanske forskere ifølge BBC.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU OG LONNI LYNGE

Teknikken gør kræftcellerne i kroppen selvdestruktive, hvilket har ført til, at metoden bliver omtalt som "selvmords-genterapi".

"Dette kan forandre den måde, hvorpå vi behandler cancer," siger lægen og forskeren Brian Butler Houston Methodist Hospital i Texas ifølge BBC.

Den nye forskning viser en forbedring på 20 pct. i overlevelse hos patienter med prostatakræft fem år efter behandling.

En cancerekspert siger, at mere forskning er nødvendig for at kunne fastslå noget sikkert om metodens effektivitet.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd i Storbritannien, hvor over 41.000 får diagnosen hvert år.

Den nye forskning har været ledet af forskere på Houstons Methodist Hospital i Texas, og tyder på, at den nye terapiform kombineret med strålebehandling er lovende for den fremtidige behandling af prostatakræft.

I modsætning til en infektion, som kroppen reagerer imod, så regerer immunsystemet ikke på kræftceller.

Den nye behandling indebærer, at kræftceller bliver genetisk ændret, hvorved de signalerer til patientens immunsystem, at dette skal angribe dem.

"Vi har strategisk anvendt et adenovirus magen til det, som forårsager en almindelig forkølelse til at bære terapiagenten, som er et herpesvirus gen, der producerer enzymet thymidine kinase (TK), direkte ind i tumorcellen," siger Brian Butler til Sciencetimes.com og tilføjer:

"Så snart herpesvirusset var leveret og begyndte at producere TK, gav vi patienten et velkendt antiherpes lægemiddel, valacyclovir. Kombinationen angreb herpes DNA’et, og de TK-producerende tumorceller ødelagde sig selv, og det er derfor, at proceduren bliver kaldt "selvmordsgenterapi,” siger han.

Valacyclovir er udviklet af det britiske medicinalselskab GlaxoSmithKline.

I to grupper med 62 patienter modtog den ene gruppe genterapi to gange, mens den anden gruppe, hvor alle havde en mere aggressiv prostatacancer, modtog genterapi tre gange. Begge grupper modtog også strålebehandling.

Overlevelsesraterne efter fem år var på 97 pct. og på 94 pct. Selv om der ikke var nogen kontrolgruppe i disse undersøgelser, så fastslår forskerne, at der er tale en forbedring på 20 pct. i forhold til andre behandlinger af prostatacancer.

Og cancerbiopsier foretaget to år senere var negative i henholdsvis 83 pct. og 79 pct. af tilfældene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også