Optakt til Novo-regnskab: Luppen rettes mod 2016-prognosen

Novo Nordisk fremlægger regnskab på torsdag, og der er positive forventninger til resulaterne, der blandt løftes af valutamedvind og øget salg af Victoza og Levemir. Der er dog fortsat usikkerhed om salget i Kina, der skuffede i sidste regnskab.
Foto: Jens Lindhe
Foto: Jens Lindhe
AF RITZAU FINANS

Når Novo Nordisks gør status for tredje kvartal torsdag morgen, vil der atter blive berettet om pæne vækstrater blandt andet som følge af valutamedvind samt vækst i salget af diabetesmidlet Victoza og Novos langtidsvirkende insulin Levemir.

Det helt store fokuspunkt i regnskabet kan dog meget vel blive forventningerne til næste regnskabsår, 2016.

"Novos foreløbige forventninger vil helt klart være i fokus. Det er altid tilfældet i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, og det kommer vi heller ikke uden om denne gang," siger analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Han regner med, at Novos kommende lancering af det langtidsvirkende insulin Tresiba i USA vil trække kraftigt ned i forventningerne til væksten i driftsresultatet.

Hans gæt er, at lanceringen øger omkostningsbasen med 2,5-3,0 mia. kr., og samtidig vil salget næppe blæse af sted fra start, så lanceringen vil samlet set dæmpe væksten i Novos driftsresultat til næste år.

"Det vil trække kraftigt ned, i forhold til hvad Novo normalt leverer. Konsensus ligger med en vækst på 5-6 pct. i lokal valuta i driftsresultatet målt på EBIT, og vi ligger på omkring 8 pct."

"Men forventningerne er under alle omstændigheder ganske forsigtige. Spørgsmålet er så, om Novo spiller ud med en forventning om 5-10 pct. vækst eller bare 5 pct.," siger Michael Friis Jørgensen.

Hos Sydbank er analytiker Søren Løntoft Hansen mere optimistisk.

"Vi forventer en prognose om en vækst i omsætningen på 8-10 pct. i lokal valuta og en vækst i indtjeningen i niveauet 10 pct. også i lokal valuta," skriver han i et forskræp.

Toplinjen vil blandt andet blive hjulpet af lanceringen af Tresiba samt også af antifedmemedicinen Saxenda, der blev lanceret i USA i april.

Levemir og Victoza trækhæste

Isoleret i tredje kvartal vil der blive set nærmere på salgsudviklingen for de store trækheste i de seneste regnskaber, Levemir samt GLP-1-analogen Victoza.

"Når det kommer til Levemir, så vil væksten helt sikkert aftage, fordi prisstigninger, som sidste år blev gennemført i maj, denne gang blev indført i august. Det er klart, at det trækker ned. Der er derimod ikke noget i recepttallene, der peger på, at det ikke går fint," siger Michael Friis Jørgensen

Også for Victoza, der voksede hele 25 pct. i andet kvartal målt i lokal valuta og med imponerende 45 pct. i kroner medregnet kvartalets valutamedvind, er der udsigt til flot vækst.

"Markedsvæksten inden for det amerikanske GLP-1 segment er accelereret i tredje kvartal som en konsekvens af introduktionen af nye konkurrerende midler som Tanzeum og Trulicity, hvilket mere end kompenserer for tabet af markedsandele," skriver analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen i et forskræp og fortsætter:

"Desuden vil væksten være positivt påvirket af markedsekspansion, forhøjede priser i USA og positive valutaeffekter. Vi modellerer en vækst i salget af Victoza på 37 pct. til 4.714 mio. kr. i tredje kvartal."

Usikkerhed om Kina

Et vigtigt spørgsmålstegn inden regnskabet er også udviklingen i Kina, der skuffede i første halvår med en salgsfremgang i den store diabetesforretning på 5 pct. i lokale valutaer, hvilket var markant under salgsvæksten sidste år på 11 pct. og milevidt under fremgangen i 2013 på 15 pct.

Og selv om afmatningen delvist kan forklares med en generel vækstafmatning i den kinesiske økonomi, så er der også faktorer, som Novo selv skal forsøge at ændre.

"Vi taber markedsandele, så det er også et anliggende for Novo Nordisk, at vi må gøre det noget bedre i fremtiden, sagde Lars Rebien Sørensen, administrerende direktør i Novo Nordisk, på en telekonference efter regnskabet for andet kvartal."

De generelle markedsvilkår i Kina er dog næppe blevet meget bedre.

"Det ser ud som om, at ændringerne, der har ført til en opbremsning på det kinesiske marked, fortsat slår igennem hos konkurrenterne," siger Michael Friis Jørgensen.

Ud over den generelle økonomiske afmatning i Kina har de kinesiske myndigheder begrænset medicinalselskabernes adgang til at markedsføre deres medicin over for læger og hospitaler. Det er sket efter en kæmpe korruptionsskandale i 2013, hvor den britiske medicinalkæmpe Glaxosmithkline blev taget i at bestikke læger for at få dem til at udskrive selskabets lægemidler.

Dertil kommer, at Novo møder hård konkurrence fra ærkerivalen Sanofi samt fra lokale producenter, når der afholdes regionale udbudsrunder for den forrige insulingeneration, human insulin.

Tabel: Analytikernes forventninger til Novo Nordisks regnskab for tredje kvartal af 2015

Mio. kr. Q3 '15 (e) Q3 '14
Omsætning 27.150 22.249
Bruttoresultat 23.023 18.823
Driftsresultat (EBIT) 11.501 8569
Nettoresultat 8138 6500

 

(e) = medianestimat er indsamlet af Ritzau Estimat es blandt 11 analytikere inden regnskabet, hvoraf ti offentliggør anbefalinger.

Ni anbefaler "køb", én anbefaler "hold", og ingen anbefaler "sælg". Det gennemsnitlige kursmål for Novo-aktien er 430 kr.

Regnskabet ventes offentliggjort torsdag den 29. oktober klokken 07.30.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også