Proteinprojekt skal forbedre medicintests

Danmarks Teknologiske Universitet stiller sig i spidsen for et omfattende projekt med at kortlægge proteiner for at gøre det nemmere og hurtigere at teste ny proteinbaseret medicin.  
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I takt med at sundhedsmyndighedernes krav til sikkerheden i ny medicin vokser, er medicinalindustrien i stigende grad begyndt at fokusere på proteinbaserede lægemidler. De proteinbaserede lægemidler har generelt en mindre bivirkningsprofil, men til gengæld mangler der viden om, hvordan proteinerne opfører sig i den opløsning, som de sælges i. Den viden vil Danmarks Teknologiske Universitet (DTU) forbedre. Det skriver DTU i en pressemeddelelse. 

DTU stiller sig i spidsen for et fælleseuropæisk forskningsprojekt der inkluderer ni andre partnere inden for universitetsvæsnet og industrien, blandt andet Novozymes og Københavns Universitet. Projektet deler navn med Astrid Lindgrens stærke, rødhårede heltinde, PIPPI, der står får det mindre mundrette ”Protein-excipient Interactions and Protein-Protein Interactions in formulation.” Målet er at forenkle og forbedre test- og godkendelsesprocessen for nye de nye proteinbaserede lægemidler. Projektet har indtil videre fået 30 mio. kr. fra Horizon til de næste fire år. Koordinatoren på projektet bliver Pernille Harris, der er lektor i kemi på DTU.

”Lægemidler som vi kender dem fra apoteket består typisk af et aktivt stof som fx paracetamol i Panodil. Men udover det aktive stof, er der en masse andre stoffer i den færdige tablet. Hjælpestoffer der f.eks. gør, at tabletten opløses på den rigtige måde og stabiliserer de aktive stoffer. Lægemiddelindustrien laver i dag en meget omfattende screening af alle disse hjælpestoffer for at teste, hvordan vekselvirkningen er med det aktive stof. Det er denne screeningsproces vi håber på at kunne effektivisere med dette projekt,” forklarer Pernille Harris.

Det er kun få europæiske universiteter, som fokuserer på proteinformidling, og det er Pernille Harris’ forhåbning, at PIPPI kan hjælpe Europa til at indhente USA og Asien på det område. Projektet kommer indtil videre til at kaste 15 ph.d stillinger af sig.

 ”Det her lægemiddel kan noget helt andet og meget mere”

 Pengeindsprøjtning til vandiværksættere 

 Kræftgiganter kigger mod nye immunterapier

 Genmodificeret gær kan føre til billigere lægemidler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også