Milena Penkowa må vente to uger på dom

Dommer og domsmænd skal bruge to uger til at tænke over afgørelsen i sag om dokumentfalsk mod Milena Penkowa. Dommen afsiges 30. september.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU

Den tidligere stjernehjerneforsker Milena Penkowa kan i de næste to uger ikke gøre andet end at vente på sin dom. Vente på om Københavns Byret finder hende skyldig i groft dokumentfalsk eller ej.

Tirsdag afsluttede specialanklager Susanne Bitsch og advokat Kåre Pihlmann deres procedurer i sagen, hvor Penkowa er tiltalt for at have brugt fire falske dokumenter til at vildlede ledelsen på Københavns Universitet tilbage i 2003.

"Jeg ved godt, at temperamentet nogle gange er løbet af med mig her i retten, men gennem de seneste snart fem år har den her sag hængt som en mørk sky over mit liv," lød det fra Milena Penkowa, der tirsdag gjorde brug af sin ret til at få det sidste ord i sagen, inden retsformand Karen Duus Mathiesen og sagens to domsmænd trak sig tilbage for at votere.

Sagen er kompleks på flere måder. Der skal tages stilling til juridiske teknikaliteter omkring afvisning og forældelse, og derudover bærer de mange vidneudsagn i sagen præg af at omhandle begivenheder, som ligger ti år eller længere tilbage i tiden.

"Domsmændene har givet udtryk for, at det er en stor mundfuld, der skal arbejdes igennem, og derfor vil der først blive afsagt dom den 30. september," lød det fra Karen Duus Mathiesen, da hun optog sagen til dom.

Forsvarsadvokat Kåre Pihlmann mener ikke, at anklagemyndigheden har løftet bevisbyrden i sagen. Ifølge ham er der tilpas megen tvivl om Penkowas skyld, og det bør føre til frifindelse.

Derudover mener han, at sagen må anses som forældet, idet den påståede forbrydelse i sin karakter ikke er alvorlig nok til at blive bedømt som dokumentfalsk af grov karakter.

Specialanklager Susanne Bitsch derimod mener, at Penkowa skal have en dom på ni måneders fængsel. En dom, som dog bør gøres betinget, fordi selve forbrydelsen ligger så langt tilbage i tiden.

Bitsch er overbevist om, at de centrale dokumenter i sagen er forfalskede. Blandt andet på grund af et logo, som sidder forskellige steder på dokumenterne. Og det tyder på, at det er påført.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også