Novo begynder milliardsatsning

Novo Nordisk investerer et tocifret milliardbeløb i to nye fabrikker, hvoraf én skal ligge i USA, og gør klar til at starte afgørende studie i begyndelsen af 2016.
Foto: Jens Lindhe
Foto: Jens Lindhe

Så kom den ventede udmelding fra Novo Nordisk i forhold til selskabets næste store satsning.

Novo melder således onsdag eftermiddag, at selskabet i første kvartal 2016 går i gang med det afgørende fase 3a-studie med selskabets orale version af den langtidsvirkende GLP-1-analog semaglutid.

Selskabet har tidligere meldt ud, at en beslutning var nært forestående, og nu går den store satsning altså igang. Beslutningen er truffet på baggrund af resultaterne fra fase 2-studiet, som blev meldt ud i februar, og de efterfølgende drøftelser med registreringsmyndighederne.

Vigtig milepæl

Det bliver et globalt program under navnet Pioneer, som vil omfatte syv studier med i alt ca. 8000 deltagere med type 2-diabetes. Der vil blive gennemført seks sikkerheds- og effektstudier samt et studie, der skal undersøge hjerte-kar-sikkerheden af Semaglutid i tabletform.

"Det er en stor udfordring at fremstille proteinbaserede lægemidler som semaglutid i tabletform og producere dem i stor skala, og med den beslutning, vi har meldt ud i dag, har vi nået en vigtig milepæl på vejen til at nå det mål," siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen i selskabsmeddelelsen, og tilføjer:

"Vi er spændte på de muligheder, oral semaglutid repræsenterer som et nyt diabeteslægemiddel i tabletform i forhold til yderligere at forbedre behandlingen af type 2-diabetes."

To nye fabrikker

Det første studie ventes altså indledt i første kvartal og vil undersøge effekten af semaglutid givet en gang dagligt i doser på 3 milligram, 7 milligram og 14 milligram sammenlignet med en daglig dosis på 100 milligram af diabetestabletten sitagliptin, der markedsføres under navnet Januvia af Merck.

Samtidig meddeles det, at man forventer at investere anslået 2 mia. dollars - 13,1 mia. kr. - over de næste fem år til at opføre to nye fabrikker til at "imødekomme kapacitetsbehov i relation til eksisterende og kommende produkter til behandling af diabetes, herunder oral semaglutid".

Den ene bliver placeret i Clayton, North Carolina, og er et produktionsanlæg til fremstilling af en række aktive lægemiddelstoffer, mens den anden er en færdigvarefabrik i Måløv.

Topchef Lars Rebien Sørensen åbnede da også for nyligt over for Bloomberg News for muligheden for en investering i en amerikansk fabrik.

Det er ganske vist mange penge, 13,1 mia. kr., men tabletversionen af diabetesmidlet semaglutid har også et stort potentiale.

"Er Novo i stand til at vise tilsvarende resultater i fase 3, så er der virkelig en god chance for at komme ind at dominere det globale tabletmarked, der er på omkring 100 mia. kr.," har Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen tidligere sagt.

 Novo Nordisk tæt på endelig beslutning

 Novo overvejer amerikansk fabrik

 ”Det her lægemiddel kan noget helt andet og meget mere”

 Analytiker: Novo kan dominere tabletmarkedet

 Succes for Novos orale håb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også