MedWatch

Buffetts fond investerer massivt og hemmeligt i prævention

Skatteangivelser og medicinske journaler har afsløret, at storinvestoren og milliardæren Warren Buffett gennem en af sine fonde investerer massivt i prævention til kvinder.

Foto: HERBERT GERALD

Præventionsproduktet spiral kan være en særdeles dyr måde at forebygge uønskede graviditeter på. Især i USA, hvor de kan koste mere end 800 dollars stykket.

Men der er kommet et særdeles prismæssigt overkommeligt produkt på markedet. Det kaldes Liletta, det produceres og sælges af Allergan og koster 50 dollars stykket. Selv om det altså er Allergan, der nu sælger produktet, så har det en ganske spøjs oprindelseshistorie.

For ifølge Bloomberg Businessweek er produktet udviklet af nonprofit-organisationen Medicines360, hvis samlede seed-investering kom fra én anonym donor.

Men takket være skatteangivelser og medicinske journaler har Bloomberg Businessweek gravet frem, at den glade giver er The Susan Thompson Buffett Foundation, som er navngivet efter mangemilliardæren og storinvestoren Warren Buffets første kone. Fonden er den tredjestørste familiefond i USA, kun overgået af Bill & Melinda Gates Foundation og Ford-fondene.

I 2013, som er det seneste år, hvor skatteangivelser er til rådighed, gav fonden næsten næsten en halv mia. dollars væk, primært til organisationer dedikeret til reproduktiv sundhed. Og ifølge Bloomberg Businessweek er fonden i det seneste årti blevet langt den mest indflydelsesrige støtte af forskning i prævention og i udvidelsen af adgangen til prævention.

Men fonden ønsker ikke opmærksomhed og frabeder de organisationer, som den støtter, at sige, hvor de har fået pengene fra.

"For Warren er det økonomisk. Han mener, at medmindre kvinder kan styre deres fertilitet, og at det er dybest set deres ret til at kontrollere deres frugtbarhed, så spilder du på sin vis mere end halvdelen af den intellektuelle ressource i USA," udtalte Judith DeSarno, der er tidligere ansvarlig for den amerikanske del af fondens arbejde, tilbage i 2008 til historieprojekt om reproduktiv sundhed.

 Legende trækker pengene ud af GSK

 Legende nedprioriterer J&J

 FDA godkender "p-pille-implantat"

 Nye ’tamponer’ kan beskytte mod HIV 

Mere fra MedWatch

CHMP blåstempler ni nye lægemidler i maj

Den europæiske lægemiddelkomite, CHMP, har på dets møde i maj indstillet ni nye lægemidler til godkendelse samt anbefalet, at seks midler kan tages i brug på nye måder. To midler afvist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier