Hjælpende hånd til fremtidens diabetikere kommer fra Danmark

Det danske biotekselskab Zealand Pharma vil i fremtiden være med i front, når det kommer til at udvikle en kunstig bugspytkirtel, som skal hjælpe diabetespatienter.
AF RITZAU FINANS

Der bliver arbejdet på at lette tilværelsen hos patienter, der er ramt af type 1-diabetes. Og fra dansk side er  Zealand Pharma på vej med et bidrag, som kan hjælpe diabetespatienter verden over. Sygdommen rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludseligt får type 1-diabetes.

Biotekselskabet vil sammen med en række firmaer være med til at udvikle en kunstig bugspytkirtel, der skal fritage diabetespatienten for selv at måle blodsukker og tage daglige indsprøjtninger med  insulin.

Et sådant produkt vil kunne gøre hverdagen nemmere for patienter med type 1-diabetes, fordi det giver mulighed for via en pumpe-mekanisme at sikre automatisk regulering af blodsukkeret.

Desuden vil det give en betydeligt lavere risiko for situationer med for lavt blodsukker, forklarer Adam Steensberg, udviklingsdirektør i Zealand Pharma.

"Problemet for mange patienter i insulinbehandling er, at får de for meget insulin, så falder deres blodsukker ned til kritisk lave niveauer," siger han og fortsætter:

"Det eneste, der kan gøres i dag for at imødegå en sådan situation, er at indtage ekstra sukker i en eller anden form for at få blodsukkeret op igen. Den løsning er mange ikke interesserede i, for hvis der hele tiden snackes mellem måltider, tager man let på."

Til den kunstige bugspytkirtel venter Zealand Pharma at kunne bidrage med en analog til stoffet glukagon, der er et naturligt forekommende metabolisk hormon, der virker modsat insulin.

Sammen med insulin udgør glukagon de to vigtigste dele i det endelige produkt.

I forvejen laver kroppen selv insulin til at få blodsukkeret ned, ligesom kroppen laver glukagon til at rette blodsukkeret op igen, hvis det bliver kritisk lavt.

"Vi er i færd med at udvikle vores glukagon-produkt også i en engangspen, der indeholder en enkelt dosis af midlet, og som patienter kan have på sig til brug ved akutte nødstilfælde med kritiske fald i blodsukkeret," siger Adam Steensberg.

Hvad angår potentialet for den kunstige bugspytkirtel, nævner Adam Steensberg, at alle diabetespatienter i hele verden kan få gavn af produktet - omend det vil blive en relativt dyr form for behandling.

På verdensplan er cirka 382 mio. personer diagnosticeret med en eller anden type af diabetes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også