Dansk forsker finder ny viden om resistente bakterier

En dansk forsker fra Danmarks Tekniske Universitet har opdaget, hvordan en bakterie ændrer stofskifte, der højst sandsynligt bidrager til modstandsdygtighed overfor både antibiotika og immunforsvaret. Opdagelsen kan have store perspektiver for bekæmpelse af alvorlige sygdomme blandt andet kræft, lyder det.
Foto: FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

En dansk opdagelse giver ny viden om, hvad bakterier gør for at kunne modstå immunforsvaret og antibiotika. Bag opdagelsen står ph.d.-studerende Juliane Charlotte Thøgersen, som har brugt de sidste tre år på DTU Systembiologi og DTU Biosustain på at forstå, hvordan sygdomsfremkaldende bakterier udvikler sig under kroniske infektioner i mennesket. Det skriver DTU på sin hjemmside.

Juliane Charlotte Thøgersen har brugt bakterien Pseudomonas aeruginosa i cystisk fibrose-patienter. Her opdagede hun en mekanisme, der gør bakterien i stand til at ændre sit stofskifte til at kunne optage kuldioxid. Det er netop denne mekanisme, der højst sandsynligt bidrager til bakteriens modstandsdygtighed overfor både antibiotika og immunforsvaret.

Opdagelsen kan samtidig få stor betydning for bekæmpelse af andre typer af sygdomme, vurderer Juliane Charlotte Thøgersen.

”Det er meget sandsynligt, at andre bakterier benytter lignende mekanismer til at overleve immunforsvaret og antibiotika, og det er muligt, at også kræftceller benytter en lignende mekanisme under deres udvikling. Hvis det er tilfældet, kunne en blokering af disse stofskiftereaktioner være med til at undgå kræftcellernes videre udvikling. Det kunne være utrolig interessant at undersøge dette nærmere,” siger hun til DTU.

 Resistente bakterier truer det moderne sundhedsvæsen

 Kraftig, dansk stigning i multiresistente bakterier 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også