Patienter bør inddrages mere om bivirkninger

Patienters oplevelser med bivirkninger ved kræftlægemidler bør i højere grad tages med i den kliniske forskning, konkluderes det i en ny rapport.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Forskere er måske ikke altid klar over, hvor alvorlige bivirkninger kræftbehandlinger har for patienterne, fordi de ikke altid kan indberette de nøjagtige bivirkninger.

Det viser resultaterne fra en ny undersøgelse fra en gruppe forskere, som er bragt i Journal of Clinical Oncology. Det skriver Reuters.

Ved at sammenligne de indberettede bivirkninger af patienter og forskere ved tre separate lægemiddelstudier har man fundet frem til, at forskerne underrapporterer med op til 75 pct. i forhold til de seks mest almindelige bivirkninger ved kemoterapi.

"Vores resultater er i overensstemmelse med tidligere forskningsdata og bekræfter, at patienters oplysninger er nødt til at blive integreret i kliniske studier om kræft, fordi de er meget vigtige for at definere tolerancen over for nye behandlinger hos patienter," skriver Dr. Francesco Perrone, senior studie forfatter, i en email til Reuters.

Han mener, at patienter bør have mulighed for direkte at rapportere de personlige bivirkninger og dermed være med til at definere tolerancen for det forskellige kræftmedicin. Det skal være med til at skabe en mere præcis profil af de bivirkninger, patienterne kan opleve ved behandlingerne.

De mest almindelige bivirkninger, forskerne kan have svært ved at rapportere præcist, er blandt andet kvalme, diarré, manglende appetit og hårtab.

 Forskere betvivler sikkerheden af ny kræftmedicin

 Udgifter til medicin eksploderer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også