MedWatch

Lundbeck-optakt: Fokus på nye lægemidler og direktørjagt

Lundbeck fremlægger torsdag årsregnskab, og fokus vil være på salget af nye lægemidler samt selskabets jagt på en ny topchef.

Foto: Lundbeck, PR

Der er langt fra udsigt til prangende resultater, når Lundbeck gør status for fjerde kvartal af 2014. Patentudløb og en stor nedskrivning på 309 mio. kr. på et skrinlagt udviklingsprojekt med lægemiddelkandidaten Desmoteplase mod slagtilfælde vil sørge for et stort underskud i fjerde kvartal.

Samtidig er der ikke meget, der tyder på, at Lundbeck vil melde særligt aggressivt ud om 2015. Dels er selskabet uden topchef, efter administrerende direktør Ulf Wiinbergs opsigtsvækkende afsked i november som følge af brud på interne regler. Dels overraskede Lundbeck ved at annoncere foreløbige 2015-forventninger i regnskabet for tredje kvartal, og de var en skuffelse for aktieanalytikere, der stilede omkring 1 mia. kr. højere end det driftsresultat målt på kerne-EBIT, som Lundbeck dengang varslede bliver nul eller lidt negativt i 2015.

"En del af spændingen er nok taget ud af årsregnskabet. Men det, jeg vil kigge på, er stadig udrulningen af de nye lægemidler," siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Fokus i regnskabet bliver dermed igen på, hvor hurtigt Lundbeck kan stoppe hullerne i toplinjen efter patentudløbene på antidepressivet Cipralex i Europa samt tidligere også alzheimersmidlet Ebixa. Selv ser Lundbeck størst potentiale i antidepressivet Brintellix, som spås et topsalg på 1-2 mia. dollar. Desuden er der store forventninger til skizofrenimidlet Abilify Maintena. Derfor kommer salgsudviklingen for begge midler under lup.

På den længere bane sætter Lundbeck desuden sin lid til skizofreni- og depressionsmidlet Brexpiprazol, der vurderes at have samme topsalgspotentiale som Brintellix. Midlet ventes at kunne lanceres i USA i 2015, og det var blandt andet lanceringsomkostninger hertil, der ifølge selskabet var baggrunden for den lidt forsigtige udmelding for 2015.

Et kig på analytikernes estimater for salget af Cipralex og Ebixa viser tydeligt de store udfordringer, Lundbeck står med her og nu i forhold til at skabe vækst.

Omsætningen af Cipralex ventes i fjerde kvartal at være dykket til 816 mio. kr. fra 1421 mio. kr., mens salget af Ebixa estimeres at være reduceret med 100 mio. kr. til 225 mio. kr. Det viser en rundspørge foretaget af SME Direkt for Ritzau Finans.

Omsætningen ventes også under pres i 2015, hvor analytikerne venter et fald til 13,2 mia. kr. fra estimeret 13,4 mia. kr. i 2014 samt rapporteret 15,3 mia. kr. i 2013. I 2016 regner analytikerne igen med, at Lundbeck kan præstere vækst og løfte omsætningen til 13,8 mia. kr.

Lundbecks udmeldinger om processen med at finde en ny topchef kan også få opmærksomhed. I forbindelse med Ulf Wiinbergs fratrædelse i november fortalte bestyrelsesformand Håkan Björklund, at Lundbeck regner med at have fundet Wiinbergs afløser om tre til otte måneder og senest til august.

Indtil da fungerer Håkan Björklund som daglig leder for Lundbeck.

Ulf Wiinberg forlod Lundbeck efter at have forbrudt sig mod selskabets interne regler ved i 2013 ikke at indhente bestyrelsens forhåndsgodkendelse til at modtage aktier i biotekvirksomheden Stratified Medical som en gave fra dennes grundlægger. Det er en skærpende omstændighed, at Lundbeck efterfølgende investerede omkring 19 mio. kr. i 2 mio. aktier i Stratefied Medical.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier