MedWatch

Jyllands-Posten vinder Cavlingprisen

Årets Cavlingpris går til Jyllands-Postens Morten Pihl for artikelserie om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål.

Foto: JACOB EHRBAHN, POLFOTO

Jyllands-Posten stod for den bedste journalistiske historie i 2014.

Vinderen af Cavlingprisen blev i går fredag afsløret, og Cavling-komiteens valg er faldet på Jyllands-Postens Morten Pihl for artikelserien 'Lægernes store tag-selv-bord' om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

"Cavlingprisen 2014 går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation. Og som fair og ikke mindst grundigt har beskrevet, hvordan en kreds af magthavere har følt sig hævet over almindelig sund fornuft og moral," siger Cavling-formand Kirsten Pilgaard.

Morten Pihls artikelserie i Jyllands-Posten har givet offentligheden et indblik i et normalt særdeles lukket miljø, hvor læger har brugt forskningsmidler til alt andet end forskning.

Historierne har fået Rigshospitalet til at politianmelde fem overlæger for svindel, og affødt en landsdækkende undersøgelse fra Rigsrevisionen, om hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler. Senest har Københavns Politi rejst tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri og underslæb af særlig grov beskaffenhed for ca. 2,8 millioner kroner.

Det er anden gang, Morten Pihl modtager Cavling-prisen. I 2002 modtog han også den fornemme pris for hans afsløringer i Farum-sagen. I 2013 modtog han ligeledes European Press Prize og avisprisen fra Foreningen for Undersøgende Journalistik sammen med kollegerne Carsten Ellegaard Christensen og Orla Borg for deres artikelserie i Jyllands-Posten om PET-agenten Morten Storm.

MedWatch har som følge af samarbejdet med Jyllands-Posten bragt en lang række af Morten Pihls artikler i serien 'Lægernes store tag-selv-bord.' Du kan genlæse flere af dem her:

 Hov, hvem skal have 133 flasker vin til 22.776 kr.?

 

 Direktion på Gentofte Sygehus fik betalt flyrejser uden dokumentation

 Politi: Forskningsmidler brugt på rejser, mad og luksus

 Overlæge tiltales for svindel for 2,8 mio. kr.

 Hospitalsdirektør ignorerede revisor-advarsel om hul i kontrollen

 Læger betaler tilbage for brugen af midler til private formål

 Forskningsmidler brugt til kaffemaskine til 82.000 kr.

 Stikprøver? Revision? Nej, ikke her

Denne artikel er leveret i samarbejde med vores partner MediaWatch.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier