Sundhedsvirksomheder vinder frem uden for Europa

Danske firmaer inden for life science rykker på fjernmarkeder, men Europa halter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU FINANS

Den danske sundhedsindustri har gennem flere år oplevet en højere vækst i salget til udlandet end den øvrige danske eksport, og det er især salget uden for Europa, der trækker fremgangen. Efter pæn vækst i eksporten til det europæiske marked i 2010 og 2011, er udviklingen stagneret og eksporten til det europæiske marked er fra 2012 til 2013 gået tilbage med knap en procent.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), der glæder sig over den samlede fremgang for sundhedsindustrien, men ærgrer sig over, at sundhedsindustrien taber markedsandele i Europa.

Eksporten af sundhedsrelaterede produkter som lægemidler, medicinudstyr og hjælpemidler er fra 2009 til 2013 er steget med 46 pct. - eller dobbelt så meget som den øvrige vareeksport, fremgår det af analysen. Alene sidste år steg eksporten til USA og Kina med henholdsvis 7 og 10 pct.

"Sundhedsindustrien er en klar styrkeposition for Danmark. I løbet af det sidste år er der særligt sket en vækst i eksporten til fjernmarkeder som USA, Kina og Brasilien. Eksporten til det amerikanske marked alene nåede op på næsten 20 mia. kr. i 2013," siger direktør Tine Roed, DI.

Også salget til Saudi Arabien viste pæn vækst sidste år, og generelt har eksporten til BRIK-landene Brasilien, Rusland, Indien og Kina udviklet sig godt de senere år med en vækst på mere end to mia. kr. siden 2010, svarende til en procentvis fremgang på imponerende 42 pct., fortæller DI.

"Mens danske sundhedsvirksomheder oplever vækst på fjernmarkeder, må vi samtidig konstatere, at eksporten til resten af Europa går tilbage. Det er en udfordring for Danmark, fordi det alt andet lige bliver mere attraktivt for virksomhederne at placere deres investeringer tættere på de lande, hvor væksten sker. Derfor bliver vi nødt til at holde fokus på at udvikle Danmarks position som et attraktivt land at investere i," fortsætter Tine Roed, der efterspørger en række nye initiativer.

Der er fortsat behov for at styrke samarbejdet mellem det offentlige sundhedsvæsen og private virksomheder, og Danmark skal blive bedre til at tiltrække udenlandske talenter. Endelig skal der sættes skub i brugen af telemedicinske løsninger, mener Tine Roed, der efterspørger tiltag, som kan hjælpe sundhedsindustrien til at udvikle nye produkter og behandlinger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også